Luk. 12:40 ”Var också ni beredda, ty i en stund då ni inte väntar det, kommer Människosonen."

torsdag 17 maj 2012

Uppenbarelseboken 9. Den femte trumpeten

Upp. 9:1
(Text och förklaringar är hämtade från Handbok för Livet)
Upp.9:1 Sedan blåste den femte ängeln i sin trumpet, och då såg jag en stjärna som hade fallit från himlen ner på jorden. Stjärnan fick nyckeln till den bottenlösa avgrunden,
(Se även: Jes. 14:12; Luk. 8:31; 10:18; Upp. 3:10; 8:10; 17:8; 20:1).
Förklaring: Det är inte klart utsagt vem stjärnan är*. Troligen gäller det Satan eller en ängel, eftersom nyckeln till avgrunden innehas av Jesus (1:17-18) och ”stjärnan” bara får den tillfälligt. Vem denna stjärna än är så har Gud hela skeendet under kontroll. Den bottenlösa avgrunden är platsen för de onda andarna och deras furste, Satan (9:11). Se även Luk. 8:31). 
(*=hela meningen är ej medtagen)

2 och när den öppnade avgrunden vällde det fram rök som från en väldig ugn, och solen och luften förmörkades av röken.
(Se även: Joel 2:2,30).
3 Sedan kom det fram gräshoppor ur röken och slog ner på jorden, och de fick makt att sticka på samma sätt som skorpioner.
(Se även: 2 Mos. 10:4-5; 12-15; Upp.9:5,7,10).
Förklaring: Profeten Joel talar om gräshoppssvärmar som en försmak av ”Herrens dag”, det vill säga den förestående domen (Joel 2:1-10). I Gamla testamentet var gräshoppor symbolen för ödeläggelse, eftersom de förstörde allt grönt i sin väg.
Här får de beteckna en invasion av onda andar, som kommer för att plåga dem som inte tror på Gud. De villkor som krävs av de onda andarna visar att Gud har sista ordet.

Gräshopporna är sannolikt en bild på onda andar, som står under Satans välde och har som främsta uppgift att fresta människor till synd. De är inte skapade av Satan – Gud är alltings skapare – men de är fallna änglar, som har förenat sig med Satan i upproret mot Gud. Gud kan begränsa deras möjligheter, eftersom han har den yttersta kontrollen över allting.
De onda andarna förstör för människor, lägger hinder i vägen för Guds verk och försöker på allt sätt skada människans relation till Gud. De är viktigt att känna till deras aktivitet, så att vi kan hålla oss på avstånd från dem. Vi ska avstå från all nyfikenhet på och inblandning i det ockulta.

4 Men de blev tillsagda att inte skada gräset eller växterna eller träden, utan bara de människor som inte var märkta med Guds sigill på sina pannor.
(Se även: 2 Mos. 12:23; Upp.6:6; 7:2-3).

5 De fick inte döda dem, men de skulle plåga dem under fem månader, och plågan som de orsakade kändes som skorpionstick.
6 När detta inträffar kommer människor att vilja ta sina liv, men de ska inte kunna det. De ska längta efter att få dö, men döden ska fly ifrån dem!
(Job 3:21; Upp.6:16).

7 Gräshopporna såg ut som hästar, rustade till strid. De hade något som såg ut som kransar av guld på sina huvuden, och deras ansikten liknade människors ansikten.
(Se även: Joel 2:4).
8 Deras hår var långt som kvinnohår, och deras tänder var som lejontänder.
(Se även: Joel 1:6).
9 De hade bröstsköldar av något som liknade järn, och dånet av deras vingar lät som när en armé med hästar och vagnar rusar iväg till strid.
(Se även: Joel 2:5).

10 De hade stjärtar och giftgaddar som skorpioner, och det var med giftgaddarna de kunde plåga människorna under fem månader.
11 Deras kung är avgrundens ängel. På hebreiska heter han Abaddon och på grekiska Apollyon (”Förstöraren”).
(Se även: Job 26:6; Ords. 15:11; Luk. 8:31; Joh. 12:31; 14:30; Upp. 9:1).

12 Den första olyckan är över, men det ska komma två till.
(Se även: Upp. 8:13; 11:14).
13 Den sjätte ängeln blåste nu i sin trumpet, och då hörde jag en röst som talade från de fyra hornen på altaret av guld inför Guds tron.
(Se även: 2 Mos. 30:2-10; Hebr.9:24; 10:21; Upp. 8:3).
Förklaring: Altaret i templet hade i vart och ett av sina fyra hörn en utskjutande del som kallades ”horn” (se 2 Mos. 27:2).

14 Rösten sa till den sjätte ängeln: ”Släpp lös de fyra änglar som är bundna vid den stora floden Eufrat.”
(Se även: 1 Mos. 2:14; 15:18; Upp.7:1; 16:12).
Förklaring: Dessa fyra änglar, som vi inte känner namnet på, kommer att vara ytterst onda och destruktiva. Lägg märke till att de inte har makt och kraft att frigöra sig själva för sitt onda syfte på jorden. Gud håller tillbaka dem ända tills det är dags för dem att uträtta det Gud tillåter dem att göra.

15 De hade hållits beredda för just den stunden, den dagen, den månaden och det året, och nu släpptes de lösa för att döda en tredjedel av människorna.
(Se även: Upp. 9:18; 20:7).
Förklaring: Här dödas en tredjedel av människorna. I 6:7-8 dödades en fjärdedel. Tillsammans möter alltså mer än hälften av jordens befolkning döden medan Guds dom går över världen. Om Gud inte begränsat förstörelsen skulle offren ha blivit ännu fler.

16 De ledde en armé med 200 miljoner ryttare; jag fick reda på hur många de var.
(Se även: Dan. 7:10; 11:40; Upp. 5:11; 7:4).
Förklaring: På Johannes tid var en armé av denna storlek en omöjlighet, men i dag finns det nationer och allianser, som med lätthet kan visa upp sådan styrka. Denna jättearmé, under ledning av de fyra änglarna, sänds ut för att göra slut på en tredjedel av jordens befolkning. Men ännu är inte domen fullständig!

17 I min syn såg jag hästarna och ryttarna, och de såg ut så här: Ryttarna bar eldröda och mörkblå och svavelgula bröstsköldar. Hästarnas huvuden liknade lejonhuvuden, och ur deras mun kom det rök och eld och svavel.
(Se även: Dan. 8:2; 9:21).

18 En tredjedel av alla människor dödades av dessa tre plågor, av elden, röken, och svavlet som kom från hästarnas munnar.
19 De hade dödande kraft i sina munnar, men också i sina svansar, för deras svansar var som ormar med huvuden, som kunde skada människorna.

20 Men de människor som överlevde dessa plågor vägrade fortfarande att vända om till Gud! De fortsatte att tillbe demoner och avgudabilder, som de själva tillverkat av guld, silver, brons, sten och trä, och som varken kan se eller höra eller gå.
(Se även: 5 Mos.4:28; Ps.115:4-7; Dan.5:23; Mika5:13; Apg.7:41; 1 Kor.10:20; Upp.2:21).

21 Och de slutade inte med sitt mördande, sin magi och ockultism, sin sexuella lössläppthet och sina stölder.
(Se även: Upp. 7:2).
Förklaring: Dessa människor var så hårdhjärtade att ingenting kunde få dem att komma till Gud. Vanligtvis sker det inte plötsligt att man faller i omoral eller börjar samarbeta med ondskan, utan det sker smygande, så att man inte upptäcker vad som håller på att hända.
Till sist sitter man ohjälpligt fast i sitt ogudaktiga tänkande och handlande. Varje människa som tillåter synden att slå rot kan komma att finna sig själv i denna situation.
Den frestelse som inte motas bort omedelbart blir till synd i morgon, en vana i övermorgon och sedan död och evig skilsmässa från Gud (se Jak.1:15). Att inbilla sig att man själv aldrig kan bli så ond är första steget i självbedrägeriet.

Inga kommentarer: