Luk. 12:40 ”Var också ni beredda, ty i en stund då ni inte väntar det, kommer Människosonen."

söndag 20 maj 2012

Uppenbarelseboken 11. Guds två representanter.

Guds två representanter
(Text och förklaringar är hämtade från Handbok för Livet)
Upp. 11:1 ”Nu gav man mig en måttstock som var som en stav och sa till mig: ”Gå och mät Guds tempel och altaret, och räkna dem som tillber där.
(Läs även: Sak. 2:1; Upp. 21:15).
Förklaring: Detta tempel är sannolikt en symbol för församlingen (alla troende). I det nya Jerusalem kommer det nämligen inte att finnas något tempel (21:22).
Johannes fick mäta templet, som är ett bevis på att Gud kommer att resa upp skyddsmurar runt sitt folk för att bevara dem från ond andlig påverkan. Det finns en förberedd plats för alla som förblir trofasta mot Gud.

2 Men templets yttre gård ska du inte mäta, för den har Gud överlämnat till dem som inte känner honom. De ska besegra Guds stad, Jerusalem, och ha kontroll över staden i 42 månader.
(Läs även: Hes. 40:17-20; Luk. 21:24; Upp. 12:6; 13:5).
Förklaring: Den som tillber på den inre förgården har ett andligt beskydd, medan de som finns på den yttre kommer att möta ett stort lidande. Detta betyder att alla som tror kommer att bevaras från lidande, men att alla andra kommer att förgås.

3 Och under dessa 1 260 dagar ska jag ge mina två representanter i uppdrag att framföra mitt budskap klädda i sorgdräkt.
(Läs även: Upp. 2:13; 12:6;).
Förklaring: I Uppenbarelseboken får man räkna med att de tal som nämns snarare är av symbolisk natur än exakta uppgifter. 42 månader, eller 1260 dagar, är lika med 3 ½ år. Det är precis hälften av det heliga sjutalet och kan betyda ofullständighet eller till och med ondska.

Lägg märke till händelserna under denna tidsperiod: bekymmer (Dan.12:7), förstörelse av den heliga staden (11:2), kvinnans tillflykt till öknen (12:6) och det djävulsinspirerade ”odjurets” kontroll över jorden (13:5). Några bedömare ser ett samband mellan dessa 3 ½ år och hungersnöden på Elias tid (Luk. 4:25; Jak.5:17).
Eftersom profeten Malaki har förutsagt att Elia ska komma tillbaka före den yttersta domen (Mal. 4:5), och eftersom händelserna i Daniels bok och Uppenbarelseboken bereder väg för Jesus att komma tillbaka, såg kanske också Johannes ett samband här.
Det är naturligtvis fullt möjligt att de 3 ½ åren också är en exakt tidsangivelse. I så fall kommer vi helt klart att inse det när de är över. Men vare sig tiden är symbolisk eller exakt, vet vi att den är begränsad och har ett definitivt slut.

4 Dessa representanter är de två olivträd och de två ljusstakar som står inför jordens Herre.
(Läs även: Sak. 4:3,11,14).
Förklaring: Dessa två representanter har stor likhet med Mose och Elia, två stora gudsmän. I Guds kraft kallade Mose ner en mängd plågor och straff över Egypten (2 Mos.8-11). Elia bad att det skulle sluta regna (1 Kung. 17). Båda var närvarande när Jesus förvandlades på berget (se Matt. 17:1-7).

5 Om någon försöker skada dem kommer flammor av eld att skjuta ut från deras munnar. Varje fiende som vill skada dem ska dödas på det sättet.
(Läs även: 2 Kung. 1:10-12).
6 De har makt att stänga himlen, så att inget regn faller under den tid som de framför Guds budskap. Och de har makt att förvandla alla vattendrag till blod och sända alla slags plågor över jorden, så ofta de vill.
(Läs även: 2 Mos. 7:19).
7 När de har slutfört sitt uppdrag att tala som Guds representanter, ska odjuret som stiger upp från den bottenlösa avgrunden attackera och besegra och döda dem.
(Läs även: Upp. 13:1,7).
Förklaring: Odjuret är Satan själv eller en av hans hantlangare.

8 Deras lik ska sedan ligga på gatan i den stora stad som symboliskt kallas ”Sodom” och ”Egypten”, och där deras Herre också blev avrättad genom att spikas fast på ett kors.
(Läs även: Upp. 14:8; 16:9; 17:5,18; 18:24).
9 Människor från alla länder och stammar och språk och folk ska under 3 ½ dag se deras kroppar ligga där, och de ska inte tillåta att dessa representanter begravs.
(Läs även: Ps.79:2).
Förklaring: Jerusalem, en gång den heliga staden och Israels huvudstad, är nu i fiendens händer. Den jämförs med Sodom och Egypten, platser som båda förknippades med synd och ondska.

10 Men jordens invånare ska glädja sig över att Guds representanter äntligen är döda. De ska jubla och skicka presenter till varandra för att fira att de blivit av med dessa båda profeter som framfört Guds budskap och plågat dem så mycket.
(Läs även: Neh. 8:10; Matt. 10:22).
Förklaring: Hela världen gläder sig åt profeternas död. Genom att säga sanningen och påminna människorna om sådant de inte vill höra talas om – sin synd, behovet av ånger och den kommande domen – hade de varit orsak till stor irritation. En syndig människa hatar att bli avslöjad och ombedd att ångra sig. Hon hatar Kristus och Hans efterföljare (1 Joh. 3:13). Du som lyder Kristus och tar avstånd från synden måste vara beredd att möta människors hat. Tänk på den stora belöning som väntar i himlen – den uppväger mer än väl allt lidande du möter här.

11 Efter 3 ½ dag ska en livgivande ande från Gud komma in i hans representanter, och de ska ställa sig upp, och alla som ser dem ska bli skräckslagna.
(Läs även: Hes. 37:5, 9-14).
12 Sedan ska en stark röst från himlen ropa till dem: ”Kom hit upp!” Och jag såg hur de for upp till himlen i ett moln, mitt framför ögonen på sina fiender.
(Läs även: 2 Kung. 2:11; Matt. 17:1-9; Apg. 1:9; Upp. 4:1).
13 I samma stund blev det en fruktansvärd jordbävning, som fick en tiondel av staden att störta samman. 7 000 människor dödades, och de som överlevde darrade av skräck och hyllade himlens Gud.
(Se även: Joh. 9:24; Upp. 6:12; 16:9,11,18-19).
14 Den andra olyckan är över, men den tredje är snart på väg.
(Se även: Upp. 8:13; 9:12).

Den sjunde ängeln blåser i sin trumpet.
15 Just då blåste den sjunde ängeln i sin trumpet och starka röster hördes från himlen. De sa: ”Vår Gud och Kristus, den kung han lovade oss, har nu tagit makten över hela världen, och han ska regera i all evighet.”
(Se även: Dan. 2:44; 7:14,27; Apg. 4:26; Upp.8:2; 10:7; 12:10; 16:17).
Förklaring: Den sjunde trumpeten ljuder – kungen är på väg. Nu finns det ingen återvändo. Den dom som fram till nu har hållits delvis tillbaka drabbar nu fullt ut. Under Guds kontroll kommer Hans totala vrede över den onda värld, som har vägrat att komma Honom till mötes (9:20). När Guds vrede börjar drabba jorden finns inte längre någon räddning.

16 Och de 24 himmelska ledarna, som satt på sina troner inför Gud, föll ner på sina ansikten och tillbad och sa:
(Se även: Matt. 19:28; Upp. 4:4,10).
Förklaring: Se noten till 4:4 angående de äldste.

17 ”Vi tackar dig, Herre Gud, du som har allt makt, du som finns till och alltid har funnits, för att du har börjat utöva din stora makt och ska regera.
(Se även: Upp. 1:8; 19:6).
18 Folken rasade i vrede, men nu är det din tur att vara vred. Det är dags för de döda att dömas. Du ska belöna profeterna som tjänat dig genom att framföra ditt budskap, och de människor som tillhör dig. Ja, du ska belöna alla som lyder och tillber dig, både bland högt uppsatta personer och vanligt folk. Och du ska utplåna dem som förstör världen.”
(Se även: Ps.2:1; Dan. 7:10; Apg. 10:42; Upp. 10:7; 13:16; 19:5; 20:12).
Förklaring: i Bibeln ser vi att Gud alltid delar ut belöning rättvist. I Gamla testamentet finns många bevis på att lydnad hade med sig lön redan här i livet (5 Mos. 28), men det betyder inte alltid att lydnad omedelbart får sin lön.
I så fall skulle alla goda människor vara rika och lidande alltid ett tecken på synd. Om varje god gärning omedelbart belönades skulle vi efter en tid troligen göra goda görningar enbart av det skälet.
Även om vi så småningom kan förvänta oss en belöning för våra goda gärningar (20:12), ska vi inte glömma att den största lönen, evigt liv i gemenskap med Gud, är något som vi inte i oss själva har förtjänat.

19 Sedan öppnades Guds tempel i himlen, och där inne kunde man se förbundsarken. Och det blixtrade och mullrade av åska, och det blev jordbävning och stora hagel föll.
(Se även: Upp. 4:5; 15:5).
Förklaring: Under Gamla testamentets tid var förbundsarken det heligaste föremålet i israeliternas ägo.

11:1 Johannes fick i uppdrag att mäta och räkna det som skulle skyddas av Gud.
11:2 42 månader, eller 1 260 dagar, är detsamma som 3 ½ år, vilket är hälften av 7 (fullkomlighetens tal). Det kan alltså ses som ett symboliskt tal för en begränsad tid. Samma symbolik återkommer i v.9 och 11.
11:4 Jämför Sakarja 4:1,14.
11:7 Odjuret finns beskrivet i 13:1,9,10.
11:19 Förbundsarken var en guldöverdragen kista, där Israels folk förvarade stentavlorna med förbundsavtalet, dvs de tio budorden. Jämför Andra Moseboken 25:10;9,22.

Inga kommentarer: