Luk. 12:40 ”Var också ni beredda, ty i en stund då ni inte väntar det, kommer Människosonen."

torsdag 10 maj 2012

Händelser innan Jesus kommer tillbaka

Laglösheten
Text och förklaringar är hämtade från Handbok för Livet.
2 Thess. 2:1-2 "Kära syskon, ni vet att vår Herre Jesus Kristus ska komma tillbaka och att vi ska samlas hos honom, men låt ingen lura er angående tidpunkten. Låt er inte skrämmas och bli inte oroliga om ni får höra rykten om att Herren Jesus redan har kommit tillbaka. Även om människor påstår att Guds Ande har visat det, eller vi skulle ha sagt det eller skrivit om det i något brev,
(Se även: Matt. 24:31; 1Thess. 2:19; 4:15-17; 2 Thess. 2:15; 3:17).

Förklaring: Paulus ger sig i kast med frågan om tidsålderns slut och att Jesus kommer tillbaka. Han påstår att lidande och stora svårigheter ligger framför, men att det onda inte kan segra eftersom Jesus kommer tillbaka för att döma alla människor.
Visserligen beskriver Paulus en del tidstecken för den yttersta tiden, men tyngdpunkten vill han, liksom Jesus (Mark. 13), inte lägga vid tidshändelser utan vid vars och ens personliga behov av förberedelse inför detta att Jesus kommer tillbaka genom att leva rätt dag för dag.
Om vi är beredda behöver vi inte bekymra oss så mycket om tidstecken. Gud har allt under kontroll. (Se 1 Thess. kap. 4-5 angående Paulus tidigare undervisning i ämnet.)
I Bibeln har uttrycket Herrens dag dubbel betydelse. Dels betyder det den yttersta tiden (som börjar med Kristus och i vilken tid vi lever i nu), dels den yttersta domen, som ännu inte har kommit. Detta understryker också Paulus.
3 så tro dem inte. Låt er inte luras, vad de än säger. Innan den dagen kommer, måste nämligen två saker hända. För det första ska det bli en tid av våldsamt uppror mot Gud. För det andra måste laglöshetens människa träda fram, han som Gud ska döma att gå evigt förlorad.
(Se även: 1 Tim. 4:1).
Förklaring: När Paulus skrev det första brevet till församlingen i Thessalonike höll man där på att tappa hoppet om att Jesus skulle komma tillbaka. Nu var de på väg över i det andra diket och trodde att han skulle komma omedelbart. Paulus vill återställa balansen genom att förklara att vissa saker måste ske innan han kommer.
Genom historien har det funnits många ”antikrister” –människor som personifierar det onda (se 1 Joh. 2:18; 4:3; 2 Joh. 7). De har funnits i varje generation, och det kommer att förbli så tills ”laglöshetens människa” träder fram.
Strax innan Jesus kommer tillbaka kommer en alltigenom ond varelse att framträda. Han kommer att vara djävulens verktyg och utrustad med hans kraft (2:9). Denna person, som förkroppsligar allt ont, kallas ofta Antikrist.
Det är farligt att påstå att en viss individ skulle vara en antikrist och därav dra slutsatsen att Jesus snart kommer. Paulus nämner inte om Antikrist i första hand för att vi ska kunna identifiera honom, utan för att mana oss till beredskap mot allt som kommer att hota vår tro. Med en stark tro behöver vi inte vara rädda för vad som ska ske. Gud har allt under kontroll och kommer att besegra Antikrist. Vår uppgift är att vara beredda när Jesus kommer och att sprida budskapet om honom så att många fler blir förberedda.
4 Han är Motståndaren, som ska trotsa allt som är heligt och har med Gud att göra. Han ska ta plats i Guds tempel och påstå att han själv är Gud.
(Se även: Jes. 14:13; Matt. 24:15; 1 Kor. 8:5-6)
(Egen notering: Vi som kristna är tempel åt den Helige Ande (1 Kor.6:19), men om vi själva börjar se oss som gudar så har vi, efter vad jag kan tyda av bibelordet, blivit påverkade av laglöshetens ande. Ingen människa får påstå sig vara gud, för det är bara den Ende, Sanne, Levande Guden sjäv som är Gud.)

5 Kommer ni inte ihåg att jag berättade det när jag var hos er?
6 Och ni vet vad det är som hindrar den Laglöse, så att han inte kan träda fram förrän det är dags för honom att komma.
7 Laglösheten verkar ju redan i hemlighet. Det enda som fattas för att laglösheten ska avslöjas helt är att han som hindrar den röjs ur vägen.
(Se även: 1 Mos. 6:3; 1 Joh. 4:3).
Förklaring: Första meningen kan också översättas: Laglöshetens mysterium har redan börjat sitt arbete. Mysterium står här för något som ingen kan se förrän Gud avslöjar det. Det är den dolda underström som bär med sig all synd. Vår civilisation har ett sken av anständighet på grund av lagstiftning, utbildning, vetenskap och förnuft. Om vi blir upprörda av vanlig kriminalitet väntar oss ännu mycket värre fasor när den totala laglösheten drabbar oss.
Detta inträffar när motståndet mot den laglöse upphör. Varför kommer Gud att tillåta detta? Han vill visa enskilda och nationer deras synd och få dem att förstå, genom dyrköpt erfarenhet, vad alternativet till underordnande under Kristus innebär. Den människa som är utan Gud handlar inte bättre än ett vilddjur. Till en viss grad härjar redan laglösheten, men den laglöse själv har ännu inte kommit.
Vem eller vad är det som hindrar laglöshetens människa?
Det finns tre olika teorier om detta:
1) Lag och ordning i samhället.
2) Församlingens arbete och effekten av att evangeliet predikas.
3) Guds Ande, Bibeln uttrycker sig inte klart om vem den är som ”hindrar”. Vi vet bara att motståndet mot ondskan kommer att upphöra vid en viss tidpunkt. Men vi behöver inte bli rädda. Gud är den starkare och kommer att rädda sitt folk.
8 Men när hindret är borta ska den Laglöse visa sig, han som Herren Jesus bara behöver andas på för att döda och förinta när han återvänder i sin härlighet.
(Se även: Job 4:9; Jes. 11:4; Matt. 25:31; Hebr. 10:27; Upp. 19:15).
9 Den Laglöse kommer för att göra Satans verk. Han ska med ondskans makt utföra många tecken och under,
(Se även: Matt. 24:24; Ef. 2:2; Upp. 13:13).
Förklaring: Underverk kan hjälpa till att styrka vår tro och leda människor till Kristus, men alla under kommer inte från Gud. De under som Jesus gjorde var anmärkningsvärda, inte bara på grund av kraften i dem utan framförallt på grund av syftet med dem – att hjälpa, bota och visa vem Gud är.
Den Laglöse människa kommer att ha stor makt och göra väldiga under, men hans kraft kommer från Satan. Han kommer att använda den i förstörande syfte och för att leda människor bort från Gud och till honom själv. Den som bara drar uppmärksamheten till sig själv är inte från Gud.
10 och genom sina falska konster ska han lura dem som går evigt förlorade. Dessa människor hatade det sanna budskapet om Herren Jesus som kunde ha räddat dem,
(Se även: 2 Kor. 2:3).
11 och därför ska Gud göra dem mottagliga för bedrägeriet och låta dem tro på lögnen.
(Se även: 1 Kung. 22:22-23; Matt. 24:5; Rom. 1:24, 28).
12 Och de ska allesammans en dag bli dömda för att de inte trodde på det sanna budskapet, utan njöt av sina onda handlingar.
(Se även: Rom.1:32; 2:8).
Förklaring: Gud ger oss full frihet att vända honom ryggen och tro på Satans lögner istället. Men den som säger nej till sanningen får betala ett högt pris för sin synd.

Håll fast vid sanningen
13 Men vi måste alltid tacka Gud för er, våra syskon som Herren Jesus älskar. Gud bestämde ju redan från tidens början2 att alla de som trodde på det sanna budskapet om Jesus skulle bli räddade. Och det blir de genom att Guds Ande gör dem värdiga att tillhöra Gud.
(Se även: Ef. 1:4; 1 Petr. 1:2).
Förklaring: Om och om igen hör vi Paulus säga att räddningen både börjar och slutar hos Gud. Vi kan inget göra av egen kraft för att vinna räddning utan måste ta emot Guds fria gåva (se not till Ef. 1:4). Det finns ingen annan väg till förlåtelse från synd.
14 Det var detta Gud inbjöd er till, när vi berättade det glada budskapet för er, så att ni skulle få dela härligheten tillsammans med Herren Jesus Kristus.
(Se även: Joh. 17:22; Rom. 8:29-30; 1 Thess. 2:12).
Förklaring: Gud använde Paulus och hans följeslagare för att berätta det glada budskapet och uppmana nya troende att ta del av allt det som Kristus erbjuder.
Visst är det egendomligt att Gud har valt oss ofullkomliga, trolösa och opålitliga människor att utföra sitt arbete.
Oss har han gett det fantastiska uppdraget att förverkliga missionsbefallningen – att gå ut till alla folk och göra dem till Jesus efterföljare (Matt. 28:18-20).
15 Håll därför fast vid er tro, kära syskon, och följ den undervisning ni har fått i våra brev och allt ni fick lära er då vi var hos er.
(Se även: 1 Kor.11:2; 16:13).
Förklaring: Paulus visste att de troende i Thessalonike skulle få stå emot både förföljelse, falsk lära, världslighet och likgiltighet och därmed löpa risken att tappa tron. Därför uppmanar han dem att hålla fast vid sanningen.
Vi möts också av frestelsen att lämna Gud. Det bästa vi kan göra är att hålla fast vid sanningen i Jesus undervisning – vårt liv hänger på det. Hans liv och hans kärlek representerar i högsta grad verklighet och sanning – glöm aldrig det!
16 Vi ber att vår Herre Jesus Kristus själv, och Gud, vår Far, som älskar oss och i sin godhet har räddat oss för evigt och gett oss ett säkert hopp,
(Se även: Joh. 3:16).
17 ska uppmuntra er och ge er kraft att alltid säga och göra det som är gott.
(Se även: 1 Thess. 3:2; 5:11).

1 2:3 Laglöshetens människa är ”Motståndaren till Kristus”, på grekiska Antikrist. Jämför Johannes första brev 2:18-22.
2 2:13 En del handskrifter har: Gud lät er bli de första som trodde på budskapet...

Inga kommentarer: