Luk. 12:40 ”Var också ni beredda, ty i en stund då ni inte väntar det, kommer Människosonen."

tisdag 14 augusti 2012

De tio jungfrurna och oljan

Liknelsen om de tio jungfrurna - och oljans betydelse.
Matt.25:1 ”Då skall himmelriket liknas vid tio jungfrur som tog sina lampor och gick ut för att möta brudgummen. 2 Fem av dem var oförståndiga och fem var förståndiga. 3 De oförståndiga tog sina lampor men tog ingen olja med sig. 4 De förståndiga tog olja i kärlen tillsammans med sina lampor. 5 Då nu brudgummen dröjde, blev de alla sömniga och somnade.
 
6 Vid midnatt hördes ett rop: Se, brudgummen kommer! Gå ut och möt honom. 7 Då vaknade alla jungfrurna och gjorde i ordning sina lampor. 8 De oförståndiga sade till de förståndiga: Ge oss av er olja! Våra lampor slocknar. 9 De förståndiga svarade: Den räcker kanske inte både för oss och för er. Gå i stället till dem som säljer och köp.
10 Men när de hade gått för att köpa kom brudgummen. Och de som stod färdiga gick med honom in till bröllopsfesten, och dörren stängdes. 11 Sedan kom de andra jungfrurna tillbaka och sade: Herre, Herre, öppna för oss! 12 Men han svarade: Amen säger jag er: Jag känner er inte. 13 Vaka därför, ty ni vet inte vilken dag eller timme han kommer.”
Orsaken till att Jesus talar i liknelser.
Matt. 13:11 Jesus sa till sina lärjungar”…"Ni har fått lära känna himmelrikets hemligheter, men det har inte de andra. 12 Ty den som har skall få, och det i överflöd, men den som inte har, från honom skall tas också det han har.
13 Jag talar till dem i liknelser, eftersom de ser utan att se och hör utan att höra eller förstå. 14 På dem uppfylls Jesajas profetia: Även om ni hör, skall ni inte förstå, och även om ni ser, skall ni inte se.*
15 Ty detta folks hjärta är förstockat. De hör illa med sina öron, och de sluter sina ögon, så att de inte ser med ögonen eller hör med öronen eller förstår med hjärtat och vänder om, så att jag får bota dem.*
Oljan är en bild på den Helige Ande.
Den Helige Ande är Hjälparen som Jesus sänder till de troende
Joh.14:15 ”Om ni älskar mig, håller ni fast vid mina bud. 16 Och jag skall be Fadern, och han skall ge er en annan Hjälpare, som alltid skall vara hos er, 17 sanningens Ande, som världen inte kan ta emot. Ty världen ser honom inte och känner honom inte. Ni känner honom, eftersom han förblir hos er och skall vara i er.
18 Jag skall inte lämna er faderlösa, jag skall komma till er. 19 Ännu en kort tid, och världen ser mig inte längre, men ni skall se mig, ty jag lever, och ni kommer att leva. 20 Den dagen skall ni förstå att jag är i min Fader, och att ni är i mig och jag i er.
21 Den som har mina bud och håller fast vid dem, han är den som älskar mig. Den som älskar mig skall bli älskad av min Fader, och jag skall älska honom och uppenbara mig för honom."
22 Judas - inte Judas Iskariot - frågade: "Herre, hur kommer det sig att du vill uppenbara dig för oss och inte för världen?"23 Jesus svarade: "Om någon älskar mig, håller han fast vid mitt ord, och min Fader skall älska honom, och vi skall komma till honom och ta vår boning hos honom. 24 Den som inte älskar mig håller inte fast vid mina ord. Det ord som ni hör är inte mitt utan kommer från Fadern som har sänt mig.
25 Detta har jag talat till er, medan jag är kvar hos er. 26 Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.”
Den Helige Ande är tredje personen i den Gudomliga treenigheten, även kallad Guds Ande, Jesu Ande, Sanningens Ande osv. (se Matt.3:16; Rom.8:14; Apg.16:7; Fil.1:19; Joh.16:13; 1 Joh.4:6).
Den Helige Ande är Herrens ”lykta” i människan.
Ords, 20:27 ”Anden i människan är en HERRENS lykta, den utforskar varje rum i hennes inre”
Den Helige Ande ger oss kunskap om Guds vilja, andlig vishet och insikt.
Kol. 1:9 ”Från den dag vi hörde om det, har vi därför inte upphört att be för er. Vår bön är att ni skall uppfyllas av kunskap om hans vilja, med all andlig vishet och insikt, 10 så att ni kan leva värdigt Herren och i allt behaga honom, när ni bär frukt i alla slags goda gärningar och växer till i kunskapen om Gud.
 11 Hans härlighets makt skall då styrka er och ge er all kraft till att vara uthålliga och tåliga i allt. 12 Med glädje skall ni då tacka Fadern, som har gjort er värda att få del i det arv som de heliga har i ljuset.”
Den Helige Ande är en gåva.
Apg. 2:38 ”Petrus svarade dem: "Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då skall ni få den helige Ande som gåva.”
Ett fortsatt liv där den Helige Ande kan växa till i oss är beroende av daglig andlig näring genom bibelläsning, bön och tillbedjan.
Jungfrurna
1.  De oförståndiga jungfrurna.  (Dessa kan liknas vid församlingen i Laodicea)
Matt.25:6 ”Vid midnatt hördes ett rop: Se, brudgummen kommer! Gå ut och möt honom.  7 Då vaknade alla jungfrurna och gjorde i ordning sina lampor.”
De oförståndiga märker då att "våra lampor slocknar". En mycket tragisk situation och en varningssignal till dagens kristenhet att pröva sig själva om de är stadda på olycksväg.
När de gick för att köpa olja var det för sent för då hade Jesus redan hämtat hem sin brudeskara. "de som stod färdiga gick med honom in till bröllopsfesten, och dörren stängdes.” (Matt.25:10).  
Matt. 25:11 "Sedan kom de andra jungfrurna tillbaka och sa: 'Herre, herre, öppna för oss', men han svarade och sa 'Sannerligen, jag känner er inte'."
Grundtexten använder ordet "dåraktiga" om de jungfrur som inte hade oljan!
**************************
Till en annan grupp av kristna (”de laglösa”), säger Jesus i ett annat sammanhang:
Matt. 7:22 ”Många skall säga till mig på den dagen: Herre, Herre, har vi inte profeterat med hjälp av ditt namn*och med hjälp av ditt namn drivit ut onda andar och med hjälp av ditt namn gjort många kraftgärningar?
23 Men då skall jag säga dem sanningen: Jag har aldrig känt er. Gå bort ifrån mig, ni laglösa!
De laglösa är de som berömmer sig av sina karismatiska gärningar, i vers 22. Det har med Andens nådegåvor att göra.
************************** 
De laglösa hade kanske (till skillnad från de ”dåraktiga”) haft den första kärleken en gång men sedan fått en hemlig längtan att bli "erkänd" och "respekterad" för sina kraftgärningar, utdrivna onda andar och profeterande i Herrens namn, i stället för att låta Jesus "känna dem".
Ps.139:23 ”Utrannsaka mig, Gud, och känn mitt hjärta, pröva mig och känn mina tankar. 24 Se till om jag är på en olycksväg och led mig på den eviga vägen.”
2 Kor.13:5 ”Pröva er själva om ni lever i tron, pröva er själva! Eller vet ni inte med er att Jesus Kristus är i er? Gör ni inte det, består ni inte provet.”
Jesus säger till församlingen i Laodicea.
Upp.3:15 ”Jag känner dina gärningar. Du är varken kall eller varm. Jag skulle önska att du vore kall eller varm. 16 Men eftersom du är ljum och varken varm eller kall, skall jag spy ut dig ur min mun.
17 Du säger: Jag är rik, jag har vunnit rikedom och behöver ingenting, och du vet inte att just du är eländig, beklagansvärd, fattig, blind och naken.
18 Jag råder dig att av mig köpa guld som är renat i eld, så att du blir rik, och vita kläder att skyla dig med, så att din skamliga nakenhet inte syns, och salva att smörja dina ögon med, så att du kan se.
19 Alla som jag älskar tillrättavisar och tuktar jag. Var därför ivrig och omvänd dig. 20 Se, jag står vid dörren och klappar på. Om någon hör min röst och öppnar dörren, skall jag gå in till honom och hålla måltid med honom och han med mig.
21 Den som segrar skall få sitta hos mig på min tron, liksom jag själv har segrat och sitter hos min Fader på hans tron. 22 Den som har öron må höra vad Anden säger till församlingarna”

2. De förståndiga jungfrurna (Dessa kan liknas vid församlingen i Filadelfia)
Upp. 3:8 ”Jag känner dina gärningar. Se, jag har låtit en dörr stå öppen för dig, en dörr som ingen kan stänga, ty din kraft är ringa och du har hållit fast vid mitt ord och inte förnekat mitt namn. 9 Se, jag överlämnar åt dig några från Satans synagoga, några som säger att de är judar men inte är det utan ljuger. Jag skall få dem att komma och falla ner inför dina fötter, och de skall förstå att jag har dig kär.
 10 Eftersom du har bevarat mitt ord om uthållighet, skall jag bevara dig och rädda dig ur prövningens stund, som skall komma över hela världen och sätta dess invånare på prov. 11 Jag kommer snart. Håll fast det du har, så att ingen tar din krona.
12 Den som segrar skall jag göra till en pelare i min Guds tempel, och han skall aldrig lämna det. På honom skall jag skriva min Guds namn och namnet på min Guds stad, det nya Jerusalem, som kommer ner från himlen, från min Gud, och mitt eget nya namn. 13 Den som har öron må höra vad Anden säger till församlingarna.”
Jesus uppmanar oss att hålla fast vid Honom och vid Guds ord och vara uthålliga.
Luk. 11:13 ”Om ni som är onda förstår att ge era barn goda gåvor, hur mycket mer skall då inte er Fader i himlen ge den helige Ande åt dem som ber honom?"
Luk. 12:33 ”Sälj vad ni äger och ge gåvor. Skaffa er en börs som inte slits ut, en outtömlig skatt i himlen, dit ingen tjuv når och där ingen mal förstör. 34 Ty där er skatt är, där kommer också ert hjärta att vara.”
Jesus betonar vikten av den helige Andes smörjelse i våra liv.
Det är den Helige Ande som ger oss kraft och hjälper oss att bestå provet.
Ef. 3:16 ”Jag ber att han i sin härlighets rikedom skall ge kraft och styrka åt er inre människa genom sin Ande, 17 och att Kristus genom tron skall bo i era hjärtan och ni skall bli rotade och grundade i kärleken.”
Inför Människosonens återkomst
Luk. 12:35 ”Spänn bältet om livet* och håll lamporna brinnande. 36 Var lika tjänare som väntar sin herre hem från bröllopsfesten och som genast är redo att öppna för honom, när han kommer och knackar på. 37 Saliga är de tjänare som Herren* finner vakande när han kommer.
Upp. 19:6 ”Och jag hörde liksom rösten från en stor skara, lik bruset av stora vatten och dånet av kraftig åska, och de sade: "Halleluja! Herren vår Gud, den Allsmäktige, har blivit konung.
7 Låt oss vara glada och jubla och ge honom äran. Ty Lammets bröllop har kommit, och hans brud har gjort sig redo. 8 Åt henne har givits att klä sig i skinande, rent linnetyg." Linnetyget är de heligas rättfärdighet. 9 Och ängeln sade till mig: "Skriv! Saliga är de som är bjudna till Lammets bröllopsmåltid." Och han tillade: "Dessa Guds ord är sanna."
******************************
Andeuppfyllelse 
När vi blir uppfyllda av den Helige Andes eld så får vi kärlek till Jesus, till Sanningen och Guds ord, Bibeln. Detta räddar de "förståndiga jungfrurna" till att vara redo när Brudgummen kommer.
Matt. 3:10 ”…Varje träd som inte bär god frukt blir nerhugget och kastat i elden. 11 Jag döper er i vatten till omvändelse, men den som kommer efter mig är starkare än jag. Jag är inte ens värd att ta av honom hans sandaler. Han skall döpa er i den helige Ande och i eld.
12 Han har sin kastskovel* i handen och skall rensa sin tröskplats och samla sitt vete i logen, men agnarna skall han bränna upp i en eld som aldrig släcks."
Liknelsen avslutas med Jesu ord "Vaka därför, ty ni vet inte vilken dag eller timme han kommer." Att vara vakande i sin ande är omöjligt utan den helige Andes hjälp.
Läs mer om den Helige Ande:
”Den Helige Ande har 43 olika titlar” (Folkbibeln)
”Den Helige Andes verk” (Folkbibeln)

Inga kommentarer: