Luk. 12:40 ”Var också ni beredda, ty i en stund då ni inte väntar det, kommer Människosonen."

måndag 16 juli 2012

Uppenbarelseboken 22. Floden med Livets vatten. Jesus kommer snart!

(Text och förklaringar är hämtade från Handbok för Livet)
Floden med Livets vatten
Upp. 22:1 "Han visade mig sedan en flod med Livets vatten, glittrande som kristall, och den kom från Guds och Lammets tron och
(Se även: Hes. 47:1-2; Joh.7:37-39; Upp.7:17).
Förklaring: Livets vatten är en symbol för evigt liv. Jesus använde samma bild när han talade med den samariska kvinnan (Joh.4:7-14). Det handlar om ett fullkomligt liv tillsammans med Gud och eviga välsignelser som släcker all andlig törst (se 22:17) – allt detta kommer oss till del om vi tror på honom.  

2 flöt fram mitt i den stora gatan. På båda sidor om floden växte livets träd, som bär frukt tolv gånger om året och ger skörd varje månad, och bladen från träden är läkemedel för alla folk.
(Se även: 1 Mos.2:9; Hes.47:12; Upp.2:7; 22:14).
Förklaring: Här är livets träd inte ett utan flera, men det är fråga om samma träd som i lustgården (1 Mos.2:9). Efter sitt syndafall förbjöds Adam och Eva att äta av livets träd, eftersom de inte kunde få evigt liv så länge de stod under syndens makt.
Tack vare syndernas förlåtelse genom Jesu blod finns det inget ont och ingen synd i den här staden. Vi kommer att kunna äta fritt från livets träd, när syndens makt över oss är bruten och evigheten tillsammans med Gud är tryggad.
Livets träd bär ny skörd av frukt varje månad. I det nya Jerusalem får vi leva ett överflödande liv i all evighet.
Varför behövs helande om allt ont har upphört? Johannes citerar Hes. 47:12, där en ström från templet vattnar träd med läkande löv. Han påstår inte att det kommer att finnas sjukdom på den nya jorden, utan betonar att livet vatten ger hälsa och styrka var det än flödar fram.

3 Inget som Gud har dömt att gå under ska finnas mer. Guds och Lammets tron ska stå i staden, och hans tjänare ska tillbe honom.
(Se även: Upp.7:15).
4 De ska se hans ansikte, och hans namn ska stå skrivet på deras pannor.
(Se även: 1 Kor.13:12; Upp.7:3; 14:1).
5 Det ska aldrig mer bli mörkt, och ingen behöver längre några lampor eller solens ljus, för Herren Gud ska lysa över dem. Och de ska regera i all evighet.
(Se även: Upp.21:23,25).
6 Efter det sa ängeln till mig: ”Mitt budskap är trovärdigt och sant. Herren Gud, som ger sitt budskap till profeterna, har sänt sin ängel för att visa sina tjänare vad som snart måste hända.”
(Se även: Upp.1:3; 21:5).

Jesus kommer snart
7 ”Se”, säger Jesus, ”jag kommer snart! Lycklig är den som tar vara på det budskap från Gud som finns nedskrivet i den här boken.”
8 Det var jag, Johannes, som fick höra och se allt detta. Och när jag hade hört och sett allt föll jag ner för att hylla ängeln som hade visat det för mig,
(Se även: Upp.1:1-4).
Förklaring: Att få läsa eller höra en ögonvittnesskildring är det näst bästa efter den egna upplevelsen. Johannes såg de händelser han sedan skrivit ner för oss, så att vi också kan ”se” och tro.
Om du har läst så här långt har du ”sett”, men har du också börjat tro?
Det första av Guds tio bud lyder: ”Du ska inte ha några andra gudar förutom mig” (2 Mos.20:3). Jesus sa att det viktigaste budet i Moses lag var: ”Du ska älska Herren. Din Gud, av hela ditt hjärta, av hela din själ och av hela ditt förstånd” (Matt.22:37).
Här, på Bibelns sista blad, upprepas denna sanning. Ängeln ger Johannes uppmaningen: ”Det är Gud du ska tillbe! Det är bara Gud som är värdig att ta emot vår kärlek och tillbedjan. Han står över allt skapat, även änglarna.
Finns det människor, idéer, mål eller ägodelar, som intar en så central plats i ditt liv att de vill tränga undan Gud? Tillbe bara Gud, och låt ingenting stå ivägen för din överlåtelse till honom.

9 men han sa: ”Nej, gör inte det! Jag är bara Guds tjänare, precis som du och de andra profeterna som framfört Guds budskap, och precis som alla de som tar vara på det som står i den här boken. Det är Gud du ska tillbe.”
(Se även: Upp.19:10).
10 Och han sa till mig: ”Hemlighåll inte budskapet från Gud som du har skrivit ner i den här boken, för det dröjer inte länge förrän allt detta går i uppfyllelse.
(Se även: Upp.1:3).
Förklaring: Johannes får veta vad han bör göra när visionen är över. I stället för att försegla det skrivna, som Daniel fick göra (Dan.12:4-12), ska bokrullen lämnas öppen, så att alla andra kan läsa och förstå.
Daniels budskap blev förseglat, eftersom det inte gällde hans samtid. Uppenbarelseboken däremot var avsedd för Johannes samtida, men den gäller lika mycket oss som lever i dag. Allt eftersom tidpunkten när Jesus kommer tillbaka närmar sig ökar polariseringen mellan Guds och Satans efterföljare.
Vi måste läsa Uppenbarelseboken och hålla dess budskap aktuellt för oss så att vi alltid är beredda att möta Jesus.

11 Under ännu en tid får den som är ond fortsätta att vara ond, och den som syndar fortsätta att synda. Men den som är god fortsätter att vara god, och den som lever helt för Gud fortsätter att leva helt för Gud.”
(Se även: Hes. 3:27; Dan. 12:10).
12 ”Se”, säger Jesus, ”jag kommer snart, och jag har med mig lön som ska delas ut till var och en efter hans gärningar.
(Se även: Matt. 16:27; Upp.22:7).
Förklaring: De som tvättar sina kläder är angelägna om att bevara sin renhet och hålla sig fria från synd. De kämpar varje dag för att förbli trofasta och vara beredda när Jesus kommer tillbaka. Se även noten till 7:14.

13 Jag är alfa och omega, den förste och den siste, början och slutet på allting.”
(Se även: Upp.1:8,17; 21:6).
14 Lyckliga är de som tvättar sina kläder rena, för de ska få rätt att äta av frukten från livets träd och gå in genom stadens portar.
(Se även: Upp.21:2,12,27).
Förklaring: På grund av sin synd drevs Adam och Eva ut ur lustgården och fick aldrig äta av livets träd (1 Mos.3:22-24).
På den nya jorden får Guds folk äta av livets träd, eftersom deras synd har utplånats genom Jesu död och uppståndelse.
Den som äter trädets frukt ska få leva i evighet.
Om Jesus har förlåtit din synd har du rätt att äta av livets träd. Se även den första noten till 22:2.

15 Men utanför står de som har vänt Gud ryggen, de som har sysslat med magi och ockultism, de som har ägnat sig åt sexuell lössläppthet, mördarna, avgudadyrkarna och alla som har älskat lögnen och levt sitt i liv i lögn.
(Se även: Gal.5:19-21; Upp.21:8).
16 ”Jag, Jesus, har sänt min ängel till er för att berätta om detta för församlingarna. Jag är kung Davids ättling och arvingen till hans tron. Jag är den strålande morgonstjärnan.”
(Se även: Jes.11:1; Matt. 1:1; 2:2; Upp.1:1; 2:28).
Förklaring: Jesus är till både före och efter David. Som alltings skapare fanns han till långt före David, men som människa var han en av hans ättlingar i rakt nedstigande led (se Jes.11:1-5; Matt. 1:1-17). Som Messias är han morgonstjärnan – räddningens ljus för hela mänskligheten.

17 Guds Ande och bruden säger: ”Kom!” Och när du hör det ska du också säga: ”Kom!” Du som är törstig, kom, för den som vill får dricka av livets vatten helt gratis.
(Se även: Joh.7:37-39; Upp.2:7; 7:17; 21:2,6,9).
Förklaring: Både Guds Ande och bruden, Guds församling, inbjuder hela världen till Jesus för att dela glädjen och räddningen i honom.
När Jesus träffade den samariska kvinnan vid brunnen berättade han för henne att hon som gåva kunde få del av livets vatten (Joh. 4:10-15). Samma bild används nu igen när Jesus inbjuder den som vill dricka.
Evangeliet sätter inga gränser – alla människor, varifrån de än kommer, är välkomna. Räddningen kan inte förtjänas, men Gud ger den gärna som gåva.
Vi lever i en värld som längtar förtvivlat efter livets vatten, och många dör av törst. Men än är det inte för sent. Låt oss inbjuda alla att komma och släcka sin törst.

18 Men jag vill varna alla som lyssnar till budskapet från Gud i den här boken: Om någon lägger till något till det som är skrivet, ska Gud låta honom drabbas av alla de plågor som det står om i boken.
(Se även: 5 Mos.4:2; 12:32; Ords.30:5-6; Upp.15:6-16).
Förklaring: Här varnas alla som känner sig frestade att ändra något av budskapet i Uppenbarelseboken och Bibeln i sin helhet.
Mose ger en liknande varning i 5 Mos. 4:1-4. därför måste vi alla tänka på att behandla Bibeln varsamt och visa den tillbörlig respekt, så att vi inte ens av misstag råkar förfalska dess budskap.
Vi ska vara angelägna att förverkliga dess principer i våra liv. Ingen mänsklig förklaring eller tolkning av Guds ord kan nå samma auktoritet som Ordet självt.

19 Och om någon tar bort något från det budskap Gud har framfört i boken, ska Gud ta ifrån honom hans del i livets träd och den heliga staden, som det står om i boken.
(Se även: 2 Mos.32:33; 5Mos.4:2; Upp.3:5; 21:10; 22:5).
20 Han som intygar detta säger: ”Ja, jag kommer snart!” Ja, det är sant! Kom, Herre Jesus!
(Se även: 1 Thess. 1:10; Hebr.9:28; Upp.1:2; 22:7,16).
Förklaring: Vi vet inte tidpunkten när Jesus kommer tillbaka, men bara att den ligger nära i tiden och kommer vid ett tillfälle när ingen väntar det.
Detta är glada nyheter för alla som tror på honom, men fruktansvärt för dem som har förkastat honom och står under domen. ”Snart” betyder när som helst, och vi måste vara i ständig beredskap.
Kommer hans plötsliga ankomst att bli en överraskning för dig?

21 Med önskan om att Herren Jesus godhet och kärlek ska följa er alla.”
(Se även: Rom. 16:20).
Förklaring: Uppenbarelseboken avslutar mänsklighetens historia där den började – i paradiset.
Men det finns en avgörande skillnad – nu är ondskan besegrad och utrotad. Adam och Eva promenerade och samtalade med Gud i lustgården – i det nya paradiset ska vi tillbe Gud ansikte mot ansikte.
I lustgården fanns ormen – nu ska vi bo i en fullkomlig stad utan minsta spår av ondska. Lustgården ödelades av synd, men paradiset har återuppstått i det nya Jerusalem. Boken slutar med en angelägen begäran: ”Kom Herre Jesus!” I en problemfylld värld, med förföljelse, ondska och omoral, kallar Jesus oss att stå fasta i tron (13:10-11; 14:12).
Det är viktigt att försöka förbättra världen, men inget vi gör kan jämföras med den förvandling Jesus åstadkommer när han kommer tillbaka. Han ensam håller människan och hennes historia i sin hand, och bara han kan förlåta synd, nyskapa jorden och åstadkomma verklig fred.
Framförallt handlar Uppenbarelseboken om mänsklighetens hopp. Den visar att vad som än händer på jorden så har Gud allt i sin hand, och den lovar oss att ondskan inte ska få råda i evighet. Den beskriver också den underbara belöning som väntar alla som tror på Jesus Kristus som Räddare och Herre.

2 kommentarer:

Anonym sa...

jag hoppas det ska hända nu snart

Anna sa...

Ja, anonym, tiden närmar sig med hast och det kommer att bli en underbar dag för allt Guds folk!