Luk. 12:40 ”Var också ni beredda, ty i en stund då ni inte väntar det, kommer Människosonen."

fredag 6 april 2012

Uppenbarelseboken 5. Lammet och bokrullen med sju sigill

Bokrullen med de sju sigillen
Upp.5:1  "Sedan såg jag att han som satt på tronen hade en bokrulle i högra handen. Den hade text på båda sidor och var förseglad med sju sigill.
Parallellställen: 
Jes. 29:11 Därför är alla dessa framtida händelser som en förseglad bokrulle för er. När ni räcker den till någon för att läsas, svarar han: "Den är förseglad."
Hes. 2:9 När jag tittade upp fick jag se en hand som höll fram en bokrulle åt mig, och det var skrivet på båda sidor av den. Handen rullade ut den, och jag såg att den var full av varningar, sorgebud och förutsägelser om dom.
Dan. 12:4 Men du, Daniel, bevara allt detta som en hemlighet! Försegla det, så att det inte kan förstås förrän vid tidens slut, när människor ska resa långt för att öka sin kunskap."
Upp. 5:7 Lammet steg nu fram till honom som satt på tronen och tog emot bokrullen från hans högra hand.
Förklaring:
På Johannes tid skrev man på rullar av papyrus, som var upp till 10 meter långa, sammanrullade och förseglade med lera eller vax. Den bokrulle som Johannes ser här innehåller en redogörelse för allt det Gud har i beredskap för världen, och det är bara Jesus som kan öppna den (5:3-5).
De sju sigillen visar att innehållet är viktigt. De är placerade inne i rullen med jämna mellanrum, så att ytterligare en del av Guds plan för världens sista tid kan rullas upp allteftersom sigillen bryts.


2 En väldig ängel frågade nu med hög röst: ”Vem är värdig att bryta sigillen och öppna bokrullen?”
Parallellställen:
Upp. 10:1 Sedan såg jag en annan väldig ängel komma ner från himlen, insvept i ett moln och med en regnbåge över sitt huvud. Hans ansikte lyste som solen och hans ben var som pelare av eld,
Upp. 18:21 Sedan lyfte en väldig ängel upp en sten, stor som en kvarnsten, och kastade den i havet och sa: ”Med samma kraft ska Babylon, den stora staden, störtas ner i djupet och försvinna för alltid.
Men ingen i hela himlen eller på jorden eller under jorden hade rätt att öppna bokrullen och läsa den.
Parallellställen:
Fil. 2:10 ...för att alla ska tillbe honom, både i himlen och på jorden och under jorden.
Och jag grät av besvikelse, eftersom det inte fanns någon som var värdig att öppna bokrullen och läsa den.
Men en av de 24 himmelska ledarna sa till mig: ”Gråt inte, för lejonet av Judas stam, arvingen till kung Davids tron, har segrat. Han kan bryta de sju sigillen och öppna bokrullen.”
Parallellställen:
1 Mos. 49:9 Juda är ett ungt lejon, som har slutat att äta sitt byte. Han har lagt sig ned som ett lejon som slår sig till ro. Vem vågar oroa honom?
Jes. 11:1 Davids kungliga familj ska skäras av och huggas ner som ett träd. Men från den avhuggna roten ska ett skott växa upp, en ny gren från den gamla roten.
vers 10 På den dagen ska han som är arvtagaren till kung David vara ett frälsningens banér för hela världen. Folken ska söka sig till honom, för landet där han bor kommer att vara en underbar plats.
Hebr. 2:10 Gud har ju skapat allt, och allt finns till för att ära honom, därför ville han också göra många människor till sina barn och låta dem dela hans härlighet. Så Gud lät Jesus lida och dö i vårt ställe, för att Jesus skulle bli den felfria härskare som kan rädda oss för evigt.
Hebr. 7:14 Vår Herre kom från Judas stam, som ni alla vet, och det står ingenting i Moses lag om några präster från den stammen.
vers 25 Därför kan han också för all framtid rädda dem som kommer till Gud på grund av det som han gjorde. Han lever ju för alltid och kan vädja till Gud för dem.
Upp. 22:16 ”Jag, Jesus, har sänt min ängel till er för att berätta om detta för församlingarna. Jag är kung Davids ättling och arvingen till hans tron. Jag är den strålande morgonstjärnan.
Förklaring: Jesus avbildas både som lejon (makt och styrka) och lamm (ödmjukhet och underordnande under Guds vilja). En av de äldste ber Johannes betrakta lejonet, men Johannes ser ett lamm istället.
Det blir lammet och inte lejonet, som kommer i centrum i den här synen.
Kristuslammet var det perfekta offret för hela mänsklighetens synd, och därför är det bara Han som kan rädda oss undan allt det hemska som bokrullen avslöjar.

Kristuslammet vann den största av alla segrar genom att slå ner alla dödens och ondskans krafter och genom att underordna sig Guds vilja och dö på korset, som det fullkomliga offret för mänsklighetens synd.
Kristuslejonet går segrande ur striden mot satan (19:19-21) på grund av vad lammet redan har gjort. Vi får njuta segerlönen därför att vi ödmjukt underordnar oss Guds vilja, inte på grund av vår egen makt och styrka.
Då tittade jag upp och fick se ett lamm. Det stod framför tronen och mitt ibland de fyra levande varelserna och de 24 himmelska ledarna, och det såg ut som om det hade blivit slaktat. Det hade sju horn och sju ögon, två olika symboler för Guds sjufaldiga Ande, som har sänts ut över hela jorden.
Parallellställen:
Jes. 53:7 Han var pressad och plågad, men ändå sa han inget till sitt försvar. Han var som ett lamm, som förs bort för att slaktas. Och som ett får står tyst när man klipper det, så stod han tyst framför dem som dömde honom.
Sak. 3:9 All makt ska ges åt honom, och han ska bli hörnstenen i templet som Josua står bredvid. På stenen ska jag skriva: Jag ska förlåta detta lands synd på en enda dag.
Sak. 4:10 Förakta inte det som påbörjas i det lilla, för Herrens ögon gläds när han ser arbetet komma igång och Serubbabel i fullt arbete med lodlinan. De sju oljelamporna är Herrens ögon som övervakar hela jorden."
Dan. 8:3 När jag såg mig omkring, upptäckte jag en bagge med två långa horn stående vid flodstranden. Medan jag betraktade honom började ett av hornen att växa, så att det blev längre än det andra.
1 Petr. 1:19 Nej, ni köptes fria genom Jesus Kristus dyrbara blod. Kristus, som aldrig hade syndat, var Guds felfria lamm som offrades för att ta straffet för era synder.
Upp. 1:4 Från Johannes, till de sju församlingarna i provinsen Asien. Kära vänner! Jag ber att ni ska få leva i frid och få del av godhet från honom som finns till, alltid har funnits och alltid kommer att finnas. Ja, också från den sjufaldiga Anden framför hans tron,
Upp. 4:5 Från tronen kom det blixtar och mullrande åska, och alldeles framför tronen brann sju facklor, som representerar Guds sjufaldiga Ande.
Förklaring: Lammets sår är de sår Jesus fick genom misshandeln vid rättegången och på korset (se Joh. 20:24-31). Johannes döparen kallade Jesus för Guds lamm (Joh. 1:29). Under Gamla testamentets tid offrades lamm för att sona synd. Guds lamm dog som det slutgiltiga offret för all synd (se Jes. 53:7; Hebr. 10:1-12, 18).
Hornen symboliserar styrka och makt (se 1 Kung. 22:11; Sak. 1:18). Jesus är ett offerlamm, men det betyder inte att han är svag. Han blev dödad, men nu lever Han med Guds styrka och kraft. I Sak. 4:2-10 jämställs de sju ögonen med de sju lamporna och Anden.
Lammet steg nu fram till honom som satt på tronen och tog emot bokrullen från hans högra hand.
Och när Lammet tog emot bokrullen, föll de fyra levande varelserna och de 24 himmelska ledarna ner inför Lammet och hyllade det. Alla hade varsin harpa och en guldskål fylld med rökelse, som är en symbol för de böner och den tillbedjan som sänts upp från de människor som tillhör Gud.
Parallellställen:
Upp. 4:4 och i en ring runt tronen stod 24 andra troner, där det satt 24 himmelska ledare. De var alla klädda i vita kläder, och hade kransar av guld på sina huvuden.
vers 10 ...faller de 24 himmelska ledarna ner och tillber inför honom som sitter på tronen och som lever i evighet. Och de 24 himmelska ledarna kastar sina kransar av guld framför tronen och säger:
Upp. 5:6 Då tittade jag upp och fick se ett lamm2. Det stod framför tronen och mitt ibland de fyra levande varelserna och de 24 himmelska ledarna, och det såg ut som om det hade blivit slaktat. Det hade sju horn och sju ögon, två olika symboler för Guds sjufaldiga Ande, som har sänts ut över hela jorden.
vers 11 Sedan hörde jag en stor kör av änglar, och jag fick se dem stå runt tronen och de fyra levande varelserna och de 24 himmelska ledarna. De var så många att det var omöjligt att räkna dem.
Upp. 8:3-4 Och en annan ängel kom och ställde sig vid altaret med en rökelseskål av guld, och han fick mycket rökelse. Den skulle han offra på altaret av guld framför tronen, tillsammans med de böner och den tillbedjan som sänts upp från de människor som tillhör Gud. Och lukten av rökelsen, som offrades tillsammans med dessa människors böner och tillbedjan, steg upp till Gud från skålen i ängelns hand.
Upp. 14:2 Och jag fick höra röster från himlen. Rösterna lät som dånet av stora vattenmassor, och som mullret av åska, eller som en hel orkester av harpor.
Upp. 15:2 Sedan såg jag något som liknade ett hav av glas blandat med eld, och på det stod alla de som hade lyckats bli fria från odjuret1 och dess bild och talet som representerar dess namn. Alla höll de Guds harpor i sina händer.
Och de sjöng en ny sång med texten:”Du är värdig att ta bokrullen och bryta dess sigill, för du har blivit slaktad, och med din död och ditt blod har du friköpt människor åt Gud från alla stammar och språk och folk och länder.
Parallellställen:
1 Petr. 2:6 Gud säger ju i Skriften: ”Lyssna! Jag lägger i Jerusalem en utvald och värdefull hörnsten. Och den som tror på honom ska inte bli besviken.”
Upp. 4:11 ”Vi hyllar dig, vår Herre och Gud, för du är värd att bli ärad.Du är mäktig, och du har skapat allt.Ja, genom din vilja skapades det och finns till.”
Upp. 7:9 Sedan fick jag se en stor skara människor som ingen kunde räkna. De var från alla folk och stammar och länder och språk, och de stod inför tronen och Lammet, klädda i vita kläder och med palmkvistar i sina händer.
Upp. 14:3 Dessa tusentals människor stod inför Guds tron och inför de fyra levande varelserna och de 24 himmelska ledarna och sjöng en ny sång. Och ingen kunde lära sig den sången, utom de 144 000 som hade blivit friköpta från jorden.
Upp. 15:3 ...och de sjöng Guds tjänare Moses sång och Lammets sång: ”Stora och underbara är dina gärningar, Herre Gud, du som har all makt.Du är rättvis och sann i allt vad du gör, du härskare över alla länder.
vers 4 Vem skulle inte bäva för dig, Herre, och hylla dig? Du ensam är helig.Alla folk ska komma och tillbe dig, för dina rättvisa domar har blivit synliga.”
Förklaring: Folk från alla länder prisar Gud inför Hans tron. Det glada budskapet är inte begränsat till att gälla en viss kultur, ras eller nation. Vem som helst, som kommer i tro och är villig att ångra sin synd, tas emot av Gud och blir medborgare i hans nya värld.
Sången berättar om vad Jesus har gjort och är en lovsång till honom. Han 1) blev slaktad, 2) friköpte människorna med sitt blod, 3) samlade dem i sitt kungadöme, 4) gjorde dem till präster, och 5) utsåg dem till att härska över jorden.
Jesus har redan dött och avtjänat straffet för all synd. Han håller nu på att föra oss samman och in i sitt kungadöme och göra oss till präster, och i framtiden ska vi regera tillsammans med Honom.
Ära och tillbe Gud för vad Han har gjort, gör och kommer att göra för alla som litar på Honom!När vi förstår vilken härlig framtid som väntar oss, fylls vi med kraft att möta varje slag av problem som vi kan stöta på .
10 Och du har gjort dem till ett nytt folk som tillhör Gud, så att de ska tjäna honom som präster och regera på jorden.”
Parallellställen:
2 Mos. 19:6 Och ni ska vara ett kungarike av präster åt Gud, ett heligt folk.' "
1 Petr. 2:5 Därför är ni nu själva levande byggnadsstenar, som Gud kan använda för att bygga sin församling ‑ sitt andliga tempel. Ni har blivit präster som tillhör Gud, och genom Guds Ande kan ni tjäna honom. Denna tjänst blir ett offer som han tar emot med glädje på grund av det som Jesus Kristus har gjort.
6 Gud säger ju i Skriften: ”Lyssna! Jag lägger i Jerusalem en utvald och värdefull hörnsten. Och den som tror på honom ska inte bli besviken.”
Ja, Kristus är värdefull för er som tror på honom, men för dem som inte tror har ”den sten som inte dög åt byggnadsarbetarna blivit själva hörnstenen,
8 en sten som man stöter emot, en sten som man snavar över. ” De snavar därför att de inte tar emot Guds budskap och lyder det. Så var det bestämt redan från början för dessa människor.
Men ni som tror på budskapet har ”inbjudits av Gud till att vara hans folk och till att vara präster som tjänar honom.” Ja, ”ni tillhör Gud helt och fullt. Ni är hans eget folk, som ska berätta för andra om hans fantastiska gärningar.” Ni har ju förts ut ur det andliga mörkret och kommit till hans underbara ljus.
Upp. 1:6 Han har gjort oss till sitt eget folk, till präster som tjänar Gud, hans Far. Hans är äran för evigt, för han ska härska i all framtid! Ja, det är sant!
Upp. 3:21 Den som segrar över ondskan, ska få sitta bredvid mig på min tron, på samma sätt som jag sitter bredvid min Far på hans tron, eftersom jag har vunnit seger.
Upp. 20:4 Jag såg också troner, och på dem satte sig de som hade fått rätt att döma. Dessa som jag såg, var själarna av de människor som hade halshuggits för att de hade spridit Guds budskap om Jesus. De hade inte tillbett odjuret eller dess bild och hade inte tagit emot dess märke på sina pannor eller sina händer. Dessa människor fick liv igen och regerade med Kristus, den utlovade kungen, i 1 000 år.
Förklaring: De troendes sång prisar Jesus för att han för dem in i sitt kungadöme och gör dem till präster. Genom Jesu död blev alla troende Guds präster - det behövdes inte längre någon förmedlare av Guds välsignelse - och fick direkt kontakt med Gud (1 Petr. 2:5-9). I dag kanske vi blir hånade för vår tro, men en dag skall vi regera över hela jorden (1 Joh. 15:17-27).
11 Sedan hörde jag en stor kör av änglar, och jag fick se dem stå runt tronen och de fyra levande varelserna och de 24 himmelska ledarna. De var så många att det var omöjligt att räkna dem.
Parallellställen:
5 Mos. 33:2 "Herren kom till oss vid berget Sinai, och hans sken gick upp från berget Seir.Han strålade från Parans berg, från söder kom han, omgiven av tiotusen änglar.
Ps. 68:18 Med så många vagnar att man inte kan räkna dem, kommer Herren från Sinai och drar in i sitt heliga tempel på Sions berg.
Hebr. 12:22 Nej, ni har blivit inbjudna att komma till Sions berg8, till det nya Jerusalem, staden som finns i himlen hos Gud, han som ger liv. Ni får stå inför tusentals änglar
Upp. 4:4 ... och i en ring runt tronen stod 24 andra troner, där det satt 24 himmelska ledare. De var alla klädda i vita kläder, och hade kransar av guld på sina huvuden.
vers 6 Framför tronen låg något som liknade ett hav av glas, klart som kristall. Fyra levande varelser som hade fullt med ögon både framtill och baktill, stod mitt framför, mitt bakom och på båda sidor om tronen.
Förklaring: Änglar är andliga varelser, som Gud har skapat för att hjälpa till att utföra Hans verk på jorden. De är budbärare (Luk. 1:26), beskyddare av Guds folk (Dan. 6:22), ger uppmuntran (1 Mos. 16:7ff), ger ledning (2 Mos. 14:19), bestraffar (2 Sam. 24:16), bevakar jorden (Hes. 1:9-14) och bekämpar ondskan (2 Kung. 6:16-18; Upp. 20:1).
Det finns både goda och onda änglar (12:7), men de onda änglarna är i förbund med Satan och har inte samma makt som Guds änglar. Till sist blir de goda änglarnas främsta uppgift att ständigt sjunga Guds lov (se även 19:1-3).
12 Och de sjöng med väldig kraft: ”Värdig är Lammet som blev slaktat. Vi hyllar och ärar honom för hans makt, rikedom, vishet och styrka. Honom vill vi lovsjunga.”
Parallellställen:
Sak. 13:7 Du svärd, vänd dig mot min värdelösa herde, mot den man som stod mig nära", säger Herren, härskarornas Gud. "Slå honom så att fåren skingras och så att lammen och de svaga också drabbas.
Upp. 1:6 Han har gjort oss till sitt eget folk, till präster som tjänar Gud, hans Far. Hans är äran för evigt, för han ska härska i all framtid! Ja, det är sant!
Upp. 4:11 ”Vi hyllar dig, vår Herre och Gud, för du är värd att bli ärad.Du är mäktig, och du har skapat allt.Ja, genom din vilja skapades det och finns till.”
13 Sedan hörde jag allt skapat i himlen och på jorden och under jorden och i havet ropa: ”Lovsången och äran och härligheten och makten tillhör honom som sitter på tronen och Lammet i all evighet.”
Parallellställen:
Fil. 2:10 ...för att alla ska tillbe honom, både i himlen och på jorden och under jorden.
11 Alla ska öppet bekänna att Jesus Kristus är Herren1, så att Gud, vår Far, blir ärad.

14 Och de fyra levande varelserna sa: ”Ja, det är sant!” Och de 24 himmelska ledarna föll ner och tillbad.
Parallellställen:
Upp. 4:6 Framför tronen låg något som liknade ett hav av glas, klart som kristall. Fyra levande varelser som hade fullt med ögon både framtill och baktill, stod mitt framför, mitt bakom och på båda sidor om tronen.
vers10 ...faller de 24 himmelska ledarna ner och tillber inför honom som sitter på tronen och som lever i evighet. Och de 24 himmelska ledarna kastar sina kransar av guld framför tronen och säger:
Förklaring: I detta kapitel har vi sett att det bara är Lammet, Jesus Kristus, som är värdig att öppna bokrullen med människans öde. Det är Jesus som håller den, inte Satan.
Jesus Kristus har kontrollen, och det är bara Han som kan rulla upp det sista kapitlet i mänsklighetens historia.

Inga kommentarer: