Luk. 12:40 ”Var också ni beredda, ty i en stund då ni inte väntar det, kommer Människosonen."

lördag 21 april 2012

Uppenbarelseboken 7. Guds folk ska räddas!


Guds sigill
Guds folk ska räddas
Bibelställen och förklaringar är hämtade från Handbok för Livet.
Upp.7:1 "Sedan fick jag se fyra änglar stå vid jordens fyra hörn, och de hindrade de fyra vindarna från att blåsa över jorden. Inte ett löv rörde sig bland träden, och havet låg blankt som en spegel.
(Se även: Jer. 49:36, Sak. 6:5, Matt. 24:31)
Förklaring: Det sjätte sigillet hade brutits. Människorna på jorden försöker gömma sig för Gud och säger: Vem kan då överleva?" (6:12-17). I just det ögonblick då allt hopp tycks vara ute håller fyra änglar tillbaka Guds fyra domsvindar tills Guds folk har blivit märkta med hans sigill. Först då kommer Gud att bryta det sjunde sigillet (8:1)
Jag fick också se en ängel komma upp från öster, och han hade med sig ett sigill från den Gud som lever. Och han ropade till de fyra änglarna, som hade fått makt att skada jorden och havet:
(Se även: Upp. 9:14)
Förklaring: Sigill på bokrullar och dokument hade till uppgift att identifiera och skydda. Gud sätter sitt sigill på sina efterföljare, identifierar dem därmed som tillhörande honom och garanterar dem sitt beskydd. Detta visar hur värdefulla vi är i Guds ögon. Vår kropp kan bli misshandlad, stympad och till och med förintad, men inget kan skada den själ som är märkt som Guds tillhörighet.
”Vänta! Skada inte jorden, havet eller träden förrän vi har märkt vår Guds tjänare med ett sigill på pannan.”
( Se även: Hes. 9:4,6, Dan. 6:16, Ef. 4:30, 2 Tim. 2:19, Upp. 14:1; 22:4)
Förklaring: Guds sigill på hans tjänares pannor är en direkt motsvarighet till odjurets märke i 13:16. Dessa två tecken delar mänskligheten i två grupper, antingen tillhör man Gud eller Satan. Vi kan följa detta tema genom hela Uppenbarelseboken - Satans ideliga försök att imitera Guds fantastiska gärningar.
4-8 Och jag fick höra hur många som hade blivit märkta med Guds sigill. Det var 144 000, och de kom från alla Israels stammar: 12 000 från Judas stam var märkta med sigill, 12 000 från Rubens stam, 12 000 från Gads stam, 12 000 från Ashers stam, 12 000 från Naftalis stam, 12 000 från Manasses stam, 12 000 från Simons stam, 12 000 från Levis stam, 12 000 från Isaskars stam, 12 000 från Sebulons stam, 12 000 från Josefs stam och 12 000 från Benjamins stam.
(Se även: Upp. 9:16; 14:1,3)
Förklaring: Talet 144.000(12x12x1000) är symbolen för fullständighet. Alla Guds efterföljare kommer att föras i säkerhet hos honom - ingen enda kommer att bli bortglömd.  Gud tar hand om dem antingen genom att ta bort dem från jorden (kallas ibland "bortryckandet"), eller genom att ge dem särskild kraft att uthärda denna svåra förföljelsetid. För dem som blir kvar på jorden ger inte sigillet en automatisk befrielse från förföljelse och misshandel. Många kommer att dö (se 6:11), men Gud ger dem ett skydd för andlig skada. Vad som än händer kommer de att få sin belöning i himlen. Deras framtid är säker. Inte ens under den svåraste förföljelse kommer de att avfalla från sin tro.

Detta betyder inte nödvändigtvis att 144.000 måste märkas med sigillet innan förföljelsen kan komma, men när den börjar, vet vi att de trogna redan har uttagits, fått sitt märke av Gud och kommer att förbli trogna mot honom till slutet.
Denna lista är annorlunda än de som finns i Gamla testamentet över de tolv stammarna, eftersom det är en symbolisk lista över Guds sanna efterföljare. 1) Juda nämns först, eftersom både David och Jesus tillhörde Juda stam (1 Mos.49:8-12; Matt. 1:1). 2) Levi stam fick inte som de andra stammarna någon tilldelning av mark i löfteslandet, eftersom leviterna var avskilda för tjänst i templet (5Mos. 18:1), men här får man samma belöning som de övriga på grund av sin trohet. 3) Dan och Efraim är inte nämnda. De var kända för upproriskhet och avgudadyrkan, och det kunde Gud inte acceptera (1 Mos.49:17). 4) De två stammar som vanligen representerar Josef, Efraim och Manasse (Josefs söner), kallas här Josef och Manasse på grund av Efraims uppror. I 1 Mos. 49 finns Jakobs profetia över sönerna.

Den stora skaran hyllar Gud och Lammet
Sedan fick jag se en stor skara människor som ingen kunde räkna. De var från alla folk och stammar och länder och språk, och de stod inför tronen och Lammet, klädda i vita kläder och med palmkvistar i sina händer.
(Se även Upp. 3:5; 6:11; 5:9)
Förklaring: Vilka är dessa, som är alltför många för att kunna räknas? Somliga tror att att de är alla de martyrer, som vi läser om i 6:9, men det kan även gälla de 144.000 som nyss nämnts (7:4-8). De 144.000 fick Guds sigill i pannan inför den svåra förföljelsetiden. Den stora skaran blev skonad, precis som Gud hade lovat. De hade genomgått en svår tid av förberedelse, men nu var segern deras. Den stora skaran i himlen består av alla dem som har varit trogna Gud genom tiderna.
10 De ropade högt: ”Det är vår Gud, han som sitter på tronen, och Lammet som har räddat oss.”

Förklaring: Människan har på alla tänkbara sätt försökt bli kvitt sin syndaskuld - genom goda gärningar, intellektuellt resonemang osv - och hon har till och med försökt att skylla ifrån sig. Skaran i himlen prisar Gud med bekännelsen: "Räddningen kommer från vår Gud som sitter på tronen, och från Lammet." Räddningen undan straffet för synd finna bara genom Jesus. Har du fått din synd borttagen av honom?

11 Alla änglarna stod runt tronen och runt de 24 himmelska ledarna och de fyra levande varelserna, och de föll ner på sina ansikten inför tronen och tillbad Gud
(Se även: Upp. 5:13; 12:10; 19:1; 22:3)
(Se även: Upp.4:4,6,10)
Förklaring: Angående "äldste", se även noten till 4:4. I noten till 4:6 förklaras de fyra varelserna.
12 och sa: ”Vi lovsjunger och ärar vår Gud för hans vishet. Ja, lovsjunger honom! Vi tackar och hyllar honom i evighet för hans makt och styrka. Ja, vi tackar honom!”
(Se även: Upp. 5:12,14)
13 Sedan frågade en av de 24 himmelska ledarna mig: ”Vet du vilka dessa är som är klädda i vita kläder, och varifrån de kommer?”
(Se även:Upp.7:9)
14 ”Nej, min herre”, svarade jag, ”du är den som vet svaret. ”Då sa han till mig: ”Det är de som kommer ur det stora lidandet. De har tvättat sina kläder rena och gjort dem vita i Lammets blod.
(Se även: Upp. 6:11; 22:14)
Förklaring: Det är svårt att förstå hur blod skulle kunna tvätta rent, men Jesu blod är det enda som kan avlägsna syndens fläckar. Vitt är symbolen för fullkomlig syndfrihet, eller helighet. Bara den som har renats av det syndfria Lammets utgjutna offerblod kan kallas helig. Detta är en bild av hur vi blir räddade genom tro (Se även Jes.1:18; Rom.3:21-26).
Det som här kallas "det stora lidandet" (vedermödan är ett annat namn), har förklarats på olika sätt. Somliga tror att det beskriver de troendes lidande genom alla tidsåldrar, medan andra menar att det gäller en särskild tid av intensiv förföljelse. I varje fall är det fullt klart att nyckeln till att uthärda lidandet är att förbli trofast mot Gud. Till var och en som är trogen kommer Gud att ge evigt liv (7:17).
15 Det är därför de står här inför Guds tron och tjänar honom dag och natt i hans tempel. Och han som sitter på tronen ska bo ibland dem och skydda dem.
( Se även Upp.4:9; 11:19; 22:3)
16 De ska aldrig mer gå hungriga eller törstiga, och varken solen eller någon annan brännande hetta ska skada dem.
(Se även Jes. 49:10)
17 För Lammet, som står framför tronen, ska vara deras herde och leda dem till källorna med livets vatten. Och Gud ska torka alla tårar från deras ögon.”
(Se även: Ps. 23:1-5; Jes.25:8; 35:10; Joh. 4:14; 10:11;  Apg.20:28; 1 Petr.5:2; Upp.21:4,6; 22:1)
Förklaring: Gud själv kommer att sörja för sina barns behov i deras eviga hem. Här finns ingen hunger, ingen törst, ingen smärta, och alla tårar kommer att torkas av. Tänk på detta, och låt dig tröstas av det under dagar då du slits sönder i ditt inre av sorg och saknad.
I 7:1-8 ser vi hur de troende får ett sigill, som ska skydda dem i tider av svåra lidanden och förföljelser, och i 7:9-17 ser vi dem vid målet i Guds nya värld. Alla, från alla tidsåldrar, som har varit trogna, ska sjunga inför Guds tron. Lidande och sorg är över. Ingen kommer längre att behöva sörja över synd - all synd är förlåten. Ingen behöver längre gråta - allt lidande är över. Ingen behöver sörja över döden - alla troende har återuppstått för att aldrig mera dö.
17:4-8 Manasse hörde egentligen till Josefs stam, eftersom han var Josefs son. Men Manasse fick ersätta Dans stam, eftersom de hade blivit avgudadyrkare enligt Domarboken 18:30.
7:12 I grundtexten: Amen!
7:14 De har blivit skuldfria inför Gud genom tron på att Jesus tog straffet för människornas synder då han dog och offrade sitt blod.
7:17 ”Livets vatten” är en bild på det eviga livet. Jämför Psaltaren 36:10.

Inga kommentarer: