Luk. 12:40 ”Var också ni beredda, ty i en stund då ni inte väntar det, kommer Människosonen."

söndag 1 april 2012

Uppenbarelseboken 4. Tillbedjan inför Guds tron i himlen

Tillbedjan inför Guds tron i himlen
(Har utgått från Handbok för Livet i både texter, parallellhänvisningar och förklaringar, detta p.g.a. det mer lättförståeliga vardagsspråket.)
Upp.4:1  "När jag sedan tittade upp, såg jag en dörr som stod öppen till himlen. Och rösten som jag först hade hört, den som lät som en kraftig trumpetstöt, talade till mig och sa: "Kom hit upp, så ska jag visa dig vad som måste hända i framtiden!"

Parallellställen:
Hes. 1:1 ”På femte dagen i fjärde månaden det år jag blev trettio år gammal, öppnades plötsligt himlen för mig och jag fick se en syn från Gud.”
Upp. 1:10 ”Då kom plötsligt, en söndag, Guds Ande över mig och jag fick se en syn. Jag hörde en stark röst bakom mig som lät som en trumpetstöt.”
Vers 19 ”Skriv därför ner vad du har sett, det som är nu och det som kommer att hända i framtiden.”
Upp. 11:12 ”Sedan ska en stark röst från himlen ropa till dem: ”Kom hit upp!” Och jag såg hur de for upp till himlen i ett moln, mitt framför ögonen på sina fiender.”
Upp. 19:11 ”Sedan såg jag himlen öppen, och jag fick se en vit häst. Ryttaren som satt på den heter ”Trovärdig och Sann”, för han är rättvis, både när han dömer och när han strider.”

Förklaring:
Här får vi se in i Herrens tronsal. Det är Gud som håller i trådarna till alla de händelser Johannes skriver ner. Världen är inte lämnad åt sitt öde – skapelsens Gud kommer att fullfölja sin plan med den när Jesus inleder den sista striden mot ondskan.

2 ...I samma ögonblick kom Guds Ande över mig och jag såg en tron i himlen och någon som satt på den.
Parallellställen:
Jes. 6:1 ”Det år då kung Ussia dog, såg jag Herren! Han satt på en hög tron, och templet var fyllt av hans härlighet.”
Upp. 1:10 ”Då kom plötsligt, en söndag, Guds Ande över mig och jag fick se en syn. Jag hörde en stark röst bakom mig som lät som en trumpetstöt.”
Upp. 4:9 ”Och när dessa levande varelser ärar och hyllar och tackar honom som sitter på tronen och som lever i evighet,”

Förklaring:
Vid flera tillfällen i Uppenbarelseboken återkommer uttryck som visar att Guds Ande gav Johannes en syn – han såg situationer och händelser som inte kunde uppfattas med mänskliga ögon (Upp. 1:10, 4:2, 17:3, 21:10).
Alla sanna budskap kommer från Gud genom Hans Ande (2 Petr. 1:20-21)

3 ...Han som satt på tronen gnistrade som en ädelsten, likt jaspis och karneol. Kring tronen var en regnbåge som lyste som smaragd,..
Parallellställen:
Hes. 1:27-28 ”Från midjan och uppåt var han som glänsande koppar, bländande som eld. Från midjan och neråt var han en enda flammande låga, och runt omkring honom fanns ett ljussken som en regnbåge. Det var så jag upplevde Herrens härlighet. När jag såg den, föll jag ner med ansiktet mot marken och hörde rösten av någon som talade till mig.”
Hes. 28:13 ”Du var i Eden, Guds trädgård. Du var smyckad med de dyrbaraste juveler och stenar: rubiner, topaser, diamanter, krysoliter, onyx, jaspis, safirer, karbunkel och smaragder, allt infattat i finaste guld. Du fick dem den dag du skapades.”
Upp. 10:1 ”Sedan såg jag en annan väldig ängel komma ner från himlen, insvept i ett moln och med en regnbåge över sitt huvud. Hans ansikte lyste som solen och hans ben var som pelare av eld,”
Upp. 21:11”Staden strålade av Guds härlighet, och den gnistrade som en dyrbar ädelsten, som en kristallklar jaspis.”
Upp. 19:20 ”Och odjuret togs till fånga, tillsammans med den falska profeten6, han som hade utfört under på odjurets uppdrag och bedragit alla dem som hade tagit emot odjurets märke och tillbett dess bild. Både odjuret och den falska profeten kastades sedan levande i eldsjön som brinner av svavel.”

4 ...och i en ring runt tronen stod 24 andra troner, där det satt 24 himmelska ledare. De var alla klädda i vita kläder, och hade kransar av guld på sina huvuden.

Parallellställen:
Matt. 19:28 ”Ja”, svarade Jesus. ”Jag försäkrar er, att när jag, Människosonen10, sätter mig på min kungatron för att regera i Guds nya värld, då ska också ni som har följt mig få sitta på tolv troner och styra över Israels tolv stammar.”
2 Tim. 2:12 ”Om vi lider för honom, ska vi också regera med honom. Men förnekar vi honom, ska han också förneka oss.”
Upp. 11:16 ”Och de 24 himmelska ledarna, som satt på sina troner inför Gud, föll ner på sina ansikten och tillbad och sa:”
Upp. 20:4 ”Jag såg också troner, och på dem satte sig de som hade fått rätt att döma. Dessa som jag såg, var själarna av de människor som hade halshuggits för att de hade spridit Guds budskap om Jesus. De hade inte tillbett odjuret2 eller dess bild och hade inte tagit emot dess märke på sina pannor eller sina händer. Dessa människor fick liv igen och regerade med Kristus, den utlovade kungen, i 1 000 år,”

Förklaring:
Vilka är dessa 24 äldste? Det fanns 12 stammar i Israel och Jesus hade 12 sändebud. Dessa 24 äldste representerade troligen alla räddade genom alla tider – både före och efter Kristi död och uppståndelse. Det är en symbol för alla friköpta, judar såväl som alla övriga folkslag, som nu tillhör Guds familj. Synen visar att de alla tillber Gud.

5 Från tronen kom det blixtar och mullrande åska, och alldeles framför tronen brann sju facklor, som representerar Guds sjufaldiga Ande.

Parallellställen:
Ljusstaken
2 Mos. 25:31-39 ”Gör också en ljusstake av rent, hamrat guld. Hela ljusstaken ska vara gjord i ett enda stycke: fot, stam, grenar och utsmyckningar med blad, knoppar och blommor.
32-33 Från stammen ska tre armar gå ut på vardera sidan. Varje arm ska dekoreras med tre mandelblommor.
34-35  Stammen ska dekoreras med fyra mandelblommor, en placerad under varje armpar och dessutom en överst på stammen.
36 Dessa dekorationer och armpar och själva ljusstaken ska vara gjorda i ett enda stycke av rent, hamrat guld.
37 Till dess armar ska du göra sju lamphållare för olja vända så att de lyser upp platsen framför dig.
38 Tänger för att trimma vekarna och brickor till dessa ska göras i rent guld.
39 Du kommer att behöva ungefär femtio kilo rent guld till detta.40Var noga med att göra allt detta efter de förebilder jag har visat dig på berget.”
Sak. 4:2-6 "Vad ser du nu?" frågade han. Jag svarade: "Jag ser en ljusstake av guld med sju oljelampor, och längst upp finns en behållare för olivoljan till lamporna, och oljan rinner ut till dem genom sju rör.
3 Och jag ser två olivträd utskurna på ljusstaken, ett på var sida om behållaren.
4 Vad är det för något?" frågade jag. "Vad betyder det?"
5 "Vet du verkligen inte det?" svarade ängeln. "Nej", sa jag, "det vet jag inte."
6 Då sa han: "Detta är Guds budskap till Serubbabel: 'Inte med makt och inte med kraft utan genom min Ande ska ni lyckas och ha framgång, även om ni är svaga och inte så många', säger Herren, härskarornas Gud.”
Upp. 1:4 ”Från Johannes, till de sju församlingarna i provinsen Asien. Kära vänner! Jag ber att ni ska få leva i frid och få del av godhet från honom som finns till, alltid har funnits och alltid kommer att finnas. Ja, också från den sjufaldiga Anden framför hans tron,”
Upp. 5:6 ”Då tittade jag upp och fick se ett lamm2. Det stod framför tronen och mitt ibland de fyra levande varelserna och de 24 himmelska ledarna, och det såg ut som om det hade blivit slaktat. Det hade sju horn och sju ögon, två olika symboler för Guds sjufaldiga Ande, som har sänts ut över hela jorden.”

Förklaring:
I Uppenbarelseboken har blixt och åska alltid ett samband med viktiga händelser i himlen. Det på minner oss om händelsen på berget Sinai, där Gud gav lagen till sitt folk (2 Mos. 19:16). Gamla testamentet använder ofta ett liknande bildspråk för att påvisa Guds kraft och majestät (Ps.  77:19).
Guds sjufaldiga Ande är en annan benämning på Guds Ande (se noten till 1:4). Se även 4:2-6, där sju lampor likställs med Guds Ande.

6 ...Framför tronen låg något som liknade ett hav av glas, klart som kristall. Fyra levande varelser som hade fullt med ögon både framtill och baktill, stod mitt framför, mitt bakom och på båda sidor om tronen.

Parallellställen:
Hes. 1:5-14 ”Inne i molnet syntes något som liknade fyra varelser. De såg ut som människor,
6 men var och en av dem hade fyra ansikten och fyra vingar.
7 Deras ben var raka som människors, men fötterna såg ut som klövar och glänste som putsad koppar.
8 Under vingarna, på alla dess fyra sidor, kunde jag dessutom se människohänder.
9 De fyra levande varelserna vidrörde varandras vingspetsar, och de rörde sig rakt fram utan att vända sig om.
10 Var och en av dem hade en människas ansikte framtill, ett lejonansikte på högra sidan av huvudet, ett tjuransikte på vänstra sidan och ett örnansikte mitt emot människoansiktet.
11 Varje varelse hade två par vingar. Ett par av vingarna var utsträckta mot de levande varelser som stod på dess sidor, och med det andra paret täckte de sin kropp.
12 Dit deras ande gick, dit gick också de, och de gick alltid rakt fram utan att vända sig om.
13 De glödde som kol och påminde om brinnande facklor. Eld och blixtar omslöt dem och vandrade mellan dem.
14 De rörde sig fram och tillbaka, snabbt som blixten.”
Hes. 10: 9-14 ”Var och en av de fyra keruberna hade ett hjul bredvid sig. Jag hörde att man kallade dem 'de vinande hjulen'. Vart och ett av dem hade ett annat hjul insatt i sig. De gnistrade som krysolit. På grund av hjulens konstruktion kunde keruberna gå rakt fram åt alla fyra hållen. De behövde inte vända sig när de ändrade riktning, utan kunde gå åt de fyra håll som deras ansikten var vända mot. Vart och ett av de fyra hjulen var täckt med ögon, både på hjulringarna och ekrarna.
14 Var och en av keruberna hade fyra ansikten, det första liknade en tjur, det andra en människa, det tredje ett lejon och det fjärde en örn.”
Upp. 15:7 ”En av de fyra levande varelserna räckte de sju änglarna varsin skål av guld. Och varje skål var fylld av Guds vrede, vreden från honom som lever i all evighet.”
Upp. 19:4 ”Och de 24 himmelska ledarna och de fyra levande varelserna föll ner och tillbad Gud som sitter på tronen, och sa: ”Ja, det är sant! Hylla Gud!”

Förklaring:
Precis som de sju facklorna symboliskt beskriver Guds Ande är de fyra levande varelserna en bild på Guds egenskaper – Hans karaktär. Dessa vaktar Guds tron, leder lovsången och förkunnar Guds helighet.
Olika (här håller jag inte med Handbok för Livet som skriver ”djur” eftersom ”människa” ingår i dessa fyra och människan är inget djur, jag väljer istället ordet skapelser) skapelser får beskriva Guds karaktär; trofasthet (tjuren), ära och makt (lejonet), intelligens (människan) och allmakt (örnen). I Gamla testamentet såg profeten Hesekiel vid ett tillfälle en liknande syn (Hes. 1:5-10).

7 ...Den första av dessa varelser såg ut som ett lejon, den andra liknade en ung tjur, den tredje hade en människas ansikte, och den fjärde var som en flygande örn.

Parallellställen:
Hes. 1:10 ”Var och en av dem hade en människas ansikte framtill, ett lejonansikte på högra sidan av huvudet, ett tjuransikte på vänstra sidan och ett örnansikte mitt emot människoansiktet.”
Hes. 10:21 ”…för var och en hade fyra ansikten och fyra vingar med något som liknade människohänder under vingarna.”


8 ...Varje varelse hade sex vingar och var helt täckt med ögon, till och med på insidan av vingarna. Dag och natt säger de utan uppehåll: ”Helig, helig, helig är Herren Gud, han som har all makt, han som finns till, alltid har funnits och alltid kommer att finnas.”
9 Och när dessa levande varelser ärar och hyllar och tackar honom som sitter på tronen och som lever i evighet,"

Parallellställen:
Dan. 4:34 ”Jag, Nebukadnessar, prisar nu och ärar himlens kung, allas domare, som bara gör det som är rätt och riktigt. Han har makt att krossa alla högmodiga!"
Dan. 12:7 ”Han svarade med båda händerna lyfta mot himlen, under det han avlade en ed vid honom som förblir i all evighet, att det inte skulle ta slut förrän tre och ett halvt år efter det att Guds folks makt hade blivit bruten.”
Upp.4:2 ”I samma ögonblick kom Guds Ande över mig och jag såg en tron i himlen och någon som satt på den.”
Upp. 10:6 ”…och svor vid honom som lever i all evighet och som skapade himlen och allt som finns i den, jorden och allt som finns på den, och havet och allt som finns i det. Han sa: ”Tiden är ute.”

10  ...faller de 24 himmelska ledarna ner och tillber inför honom som sitter på tronen och som lever i evighet. Och de 24 himmelska ledarna kastar sina kransar av guld framför tronen och säger:

Paralellställen:
Upp. 4:4 ”…och i en ring runt tronen stod 24 andra troner, där det satt 24 himmelska ledare. De var alla klädda i vita kläder, och hade kransar av guld på sina huvuden.
Upp. 5:8 ”Och när Lammet tog emot bokrullen, föll de fyra levande varelserna och de 24 himmelska ledarna ner inför Lammet och hyllade det. Alla hade varsin harpa och en guldskål fylld med rökelse, som är en symbol för de böner och den tillbedjan som sänts upp från de människor som tillhör Gud.”
Vers14Och de fyra levande varelserna sa: ”Ja, det är sant!” Och de 24 himmelska ledarna föll ner och tillbad.”
Upp. 10:6 ”och svor vid honom som lever i all evighet och som skapade himlen och allt som finns i den, jorden och allt som finns på den, och havet och allt som finns i det. Han sa: ”Tiden är ute.”

11 ”Vi hyllar dig, vår Herre och Gud, för du är värd att bli ärad. Du är mäktig, och du har skapat allt. Ja, genom din vilja skapades det och finns till.”

Parallellställe:
Upp. 10:6 ”och svor vid honom som lever i all evighet och som skapade himlen och allt som finns i den, jorden och allt som finns på den, och havet och allt som finns i det. Han sa: ”Tiden är ute.”

Förklaring:
Här får vi sammanfattningen av innehållet i kap. 4; Allt i himmel och på jord kommer att prisa Gud som alltings Skapare och uppehållare.

Inga kommentarer: