Luk. 12:40 ”Var också ni beredda, ty i en stund då ni inte väntar det, kommer Människosonen."

onsdag 6 juni 2012

Uppenbarelseboken 14. Lammet och de 144000, de tre änglarna och skördetid på jorden.

(Text och förklaringar är hämtade från Handbok för Livet)
Lammet och de 144000
Upp.14:1 ”Sedan såg jag Lammet stå på Sions berg, och tillsammans med Lammet stod 144 000 människor, som hade Lammets namn och hans Fars namn skrivna på sina pannor.
(Se även: Dan. 12:5; Hebr. 12:22; Upp. 3:12; 5:6; 7:4).
Förklaring: I kapitel 13 har den våldsamma uppladdning av ondska beskrivits, som inträder i och med att Satan och hans medhjälpare tar makten över världen.
I detta kapitel får vi en glimt av evigheten och vad som väntar den som är uthållig.
Lammet är Messias.
Sions berg, ett annat vanligt namn på Jerusalem, Israels huvudstad, ställs mot världshärskarens rike.
De 144.000 är troende som har uthärdat förföljelsen på jorden och nu är beredda att ta emot den välsignelse som det är att få leva i gemenskap med Gud för evigt.
De tre änglarnas budskap visar skillnaden mellan de öden som väntar troende och icke troende.

2 Och jag fick höra röster från himlen. Rösterna lät som dånet av stora vattenmassor, och som mullret av åska, eller som en hel orkester av harpor.
3 Dessa tusentals människor stod inför Guds tron och inför de fyra levande varelserna och de 24 himmelska ledarna och sjöng en ny sång. Och ingen kunde lära sig den sången, utom de 144 000 som hade blivit friköpta från jorden.
(Se även: Upp. 2:17; 4:4,6).
4 Det är de som har hållit sig borta från avgudadyrkan och har bevarat sin andliga renhet. De följer Lammet vart det än går, för de har blivit friköpta från jordens alla människor som en första skörd åt Gud och Lammet.
(Se även: Matt. 19:12; 2 Kor. 11:2; Upp. 5:9; 7:13-17).
Förklaring: Dessa trogna har fått sina kläder tvättade och renade i Kristus blod genom hans död (se första noten till 7:14). I Gamla testamentet betraktas avgudadyrkan som ”andligt äktenskapsbrott” – otrohet (se Hoseas bok).
Dessa trogna är andligt rena. De har varit trofasta mot Kristus och får ta emot Guds belöning för att de inte har svikit i överlåtelsen till honom.

5 De har aldrig ljugit för någon, de är utan skuld.
(Se även: Hebr. 9:14; 1 Petr. 2:22; Jud. 24).

De tre änglarna
6 Efter det fick jag se en annan ängel, som flög mitt över himlen. Han hade ett evigt glädjebudskap att berätta för dem som bor på jorden, för alla länder och stammar och språk och folk.
(Se även: Upp. 5:9).
7 Och han ropade med hög röst: ”Bäva inför Gud och ge honom äran, för tiden har kommit då han ska döma. Tillbe honom som skapade himlen och jorden och havet och alla vattenkällor.”
(Se även: Ps.124:8; Dan. 8:19; Apg. 14:15; Upp. 4:11).
Förklaring: Somliga tror att detta är en sista, universell vädjan till alla folk att erkänna den ende sanne Guden.
Ingen ska kunna ursäkta sig med att aldrig ha hört sanningen. Andra däremot ser detta som ett tillkännagivande av den förestående domen snarare än en sista vädjan.
Världens folk och nationer har fått sin chans att bekänna sig till Gud, och nu är det dags för Guds dom.
Du som läser detta har redan konfronterats med Guds sanning och vet att Guds dom inte kommer att uppskjutas i all evighet.
Har du glatt dig åt och tagit emot det glada budskapet som har evighetsvärde? I så fall har du inget att frukta när det gäller domen. Han som ska döma hela jorden är också din räddare!

8 En andra ängel följde efter honom och ropade: ”Den stora staden Babylon har fallit, den stad som drog med sig världens folk i sin sexuella lössläppthet och blev orsak till att de nu får dricka Guds vredes vin.”
(Se även: Jer. 51:7-8; Nah. 3:19; Upp. 16:19; 17: 2-5; 18:2-3, 10).
Förklaring: Babylon – en ond stad och ett omoraliskt rike – var ett världscentrum för avgudadyrkan. Det ödelade Jerusalem, ockuperade Juda rike och förde många av dess medborgare i fångenskap till Baylon (se 2 Kung. 24 och 2 Krön. 36).
Precis som Babylon varit judarnas värsta fiende blev romarriket de första kristnas värsta motståndare.
Johannes vågade inte öppet trotsa Rom och kallar det därför Babylon (se även 1 Petr. 5:13). På sätt och vis representerar Babylon här alla Guds fiender genom tiderna.

9 Sedan följde en tredje ängel som ropade med hög röst: ”Alla som tillber odjuret och dess bild och bär hans märke på pannan eller på handen,
(Se även: Upp. 13: 14, 16).
10 måste också dricka av Guds vredes vin, som outspätt har hällts upp i Guds vredes bägare. Och de ska plågas med eld och svavel inför Guds änglar och Lammet.
(Se även: Ps. 75:9; Hes. 38:22; Mark. 8:38; 2 Thess. 1:7; Upp. 16:19; 19:20; 20:15; 21:8).
11 Röken från deras plågor ska stiga upp i all evighet, och de ska inte få någon lindring vare sig dag eller natt, alla dessa som tillber odjuret och dess bild och tar emot märket med odjurets namn.
(Se även: Upp. 13:17).
Förklaring: Alla som tillber odjuret och har hans märke i pannan och som finner sig i att konfronteras av hans globala ekonomiska system, kommer att möta Guds dom.
Världen litar mer på pengar, makt och nöjen än på Guds ledarskap. För att få del av det världen sätter högst är det många som är villiga att förneka Gud och bryta mot kristna grundsatser. Därför måste de dricka ”Guds vredes vin”.
Det slutliga resultatet av synd är evig skilsmässa från Gud. Människan skapades till Guds avbild och har en inneboende längtan efter gemenskap med honom. Därför finns det ingen värre plåga och olycka för en människa än att vara skild från honom.
Synden orsakar alltid elände, men så länge vi lever kan vi ångra oss och återupprätta gemenskapen med Gud. I evigheten finns inte längre denna valmöjlighet.
Om vi väljer att leva det här livet oberoende av Gud, får vi ta konsekvenserna av det i evigheten och för alltid bli skilda från honom.
Ingen tvingas till evig skilsmässa från Gud, och alltså kommer ingen att lida oförskyllt. Jesus inbjuder alla att öppna hjärtats dörr för honom (3:20).  Om vi gör det får vi njuta en evig samvaro med honom.

12 Här behövs uthållighet hos dem som tillhör Gud, hos dem som håller fast vid Guds befallningar och tron på Jesus.”
(Se även: Upp. 2:13; 12:17; 13:10).
Förklaring: Beskedet om Guds slutliga triumf borde vara en uppmuntran för allt Guds folk att förbli trogna, vilka motgångar och förföljelser som än kommer. Gud lovar att det är möjligt att härda ut för alla som litar på Jesus och lyder buden i Guds ord. Hemligheten är förtroende och lydnad. Lita på att Gud kan ge dig tålamod att klara av även de små bekymmer du möter dagligen. Lyd honom även när det ser ut att få svåra och farliga personliga konsekvenser.

13 Och jag hörde en röst från himlen som sa: ”Skriv ner detta: lyckliga är de som från och med nu dör medan de troget följer Herren Jesus! Ja, säger Guds Ande, de ska få vila från sitt lidande, för deras goda gärningar följer dem!”
Förklaring: ”Du kan ingenting ta med dig dit du går”, säger vi, och det är verkligen sant vad det gäller pengar, berömmelse och ägodelar. Men Guds folk kan producera en frukt som till och med överlever döden. Gud kommer alltid att minnas vår kärlek, vänlighet, och trofasthet, och de som har tagit emot Kristus genom våra vittnesbörd kommer att förena sig med oss på den nya jorden.

Skördetid på jorden
14 Sedan fick jag se ett vitt moln, och på det satt någon som liknade en människoson. Han hade en krans av guld på sitt huvud och en vass lie i sin hand.
(Se även: Hes. 1:26; Dan. 7:13; Upp. 1:13; 6:2).
15 En ängel kom nu ut från templet och ropade med hög röst till honom som satt på molnet: ”Det är dags att skörda! Låt din lie svepa över jorden, för skörden är mogen.”
(Se även: Jer. 51:33; Joel 3:13; Matt. 13:39-41; Mark. 4:29; Upp. 14:17; 15:6; 16:17).
16 Han som satt på molnet svepte då med sin lie över jorden, och skörden på jorden samlades in.
17 Ännu en ängel kom ut från templet i himlen, och han hade också en vass lie.
Förklaring: Detta är en bild av domen. Kristus skiljer de trogna från de otrogna som när bonden bärgar in skörden. Detta är en glädjens dag för de kristna, som har blivit förföljda och avrättade – äntligen får de sin belöning. En kristen behöver inte frukta för Guds dom. Jesus sa: ”Jag försäkrar er, att den som hör mitt budskap och tror på honom som har sänt mig, han har evigt liv. Han kommer inte att dömas för sina synder, utan har redan gått från döden till evigt liv” (Joh. 5:24).

18 Sedan kom en ängel ut från altaret i templet, och han hade makt över elden. Han ropade med hög röst till ängeln som hade den vassa lien: ”Ta din lie och skär av druvklasarna från jordens vinstock, för vindruvorna är mogna.”
(Se även: Joel 3:13; Upp. 6:9; 8:3; 14:15).
19 Då svepte ängeln med sin lie över jorden och skar av druvklasarna och kastade druvorna i Guds vredes stora vinpress.
(Se även: 5 Mos. 32:32-33; Jes. 62:2-3; Upp. 16:8; 19:15).
Förklaring: En vinpress var ett stort tråg eller kar, där druvorna las för att krossas. Saften samlades i en ränna, som ledde till ett annat kärl. Vinpressen används ofta i Bibeln som en symbol för Guds vrede och dom över synden (Jes. 63:3-6; Klag. 1:15; Joel 3:12-13).

20 Druvorna trampades sedan i vinpressen utanför staden. Och blod flöt därifrån i en ström som var så djup att den skulle nå upp till betslet på en häst, och strömmen var 1 600 stadier lång.”
(Se även: 1 Mos. 49:11; Klag. 1:15; Hes. 39:17-21; Hebr. 13:11-12).

14:1 De 144 000 är ett symboliskt tal, 12x12x1 000. Det står antingen för alla troende, eller för alla judar som har börjat tro på Jesus som Messias, den utlovade kungen. Se också noten till 21:16.

Inga kommentarer: